söndag 28 april 2024

inloggad som

USA-patent för spermiemätning

|  
|  

Lundabolaget Spermosens har fått patentskydd i USA för sitt medicintekniska system, som ska användas för IVF-behandling.

Bolaget har därmed exklusivitet på den amerikanska marknaden i 16 år.

Spermosens första generation av produkten Juno-Checked är framtagen för forskningsändamål. Systemet mäter bindningsförmågan mellan spermie och äggcell, vilket är en förutsättning för naturlig befruktning. Med hjälp av bolagets diagnostikmetod av manlig infertilitet ska läkare kunna göra en bättre bedömning vid val av lämplig behandlingsmetod för in vitro-fertilisering, IVF.

– USA är en av världens tre största marknader för denna typ av produkt, den uppskattas vara tio gånger större än den skandinaviska marknaden. Vårt amerikanska patent gäller biosensorn i systemet och dess användning, säger Ulrik Nilsson, vd för Spermosens.

WHO uppskattar att mer än 48 miljoner par är drabbade av infertilitet, varav hälften helt eller delvis orsakas av brister i den manliga förmågan till befruktning.

– Vi har en flerstegsplan där vi nu tagit fram första generationen av systemet. Det ska användas för forskningsändamål. Men om det inte finns någon motsvarande, och av tillsynsmyndigheterna godkänd produkt, så kan användarna utnyttja systemet för att göra laboratorieutvecklingstester och egen bedömning av kvaliteten på spermier, säger Ulrik Nilsson och fortsätter:

– Seattle Spermbank, en av världens största spermabanker som säljer spermier, har visat stort intresse för att köpa systemet. Vi har ett Letter of intent med dem.

Ulrik Nilsson vill inte ge någon prognos av framtida försäljningssiffror eller av hur länge bolagets nuvarande kapital räcker.

Dagens kurs på bolagets aktier är strax under 1 krona och börsvärdet är 33 miljoner kronor på Spotlight Stock Market.

Gunnar Wrede

Lundabolaget Spermosens har fått patentskydd i USA för sitt medicintekniska system, som därmed får exklusivitet på den amerikanska marknaden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.