fredag 24 maj 2024

inloggad som

…och tre bolag med kapitalbehov

|  , ,

Ett jordbruksteknikbolag, ett fertilitetsbolag och ett läkemedelsbolag, meddelar att de avser eller har säkrat nytt kapital. 

Lyckegård

I början av året sparkade Lyckegård sin dåvarande vd Christian Bjärntoft samtidigt som jordbruksteknikbolaget renodlade verksamheten. Förutom att vd:n rök försvann också affärsområdet Soil & Seed. Nu har bolagets styrelse föreslagit att bolagsstämman beslutar om en företrädesemission om cirka 28,1 miljoner kronor, för att accelerera fortsatt lönsam tillväxt.

Styrelsen ser en fortsatt stor efterfrågan inom det kvarvarande affärsområdet Water & Outdoor och emissionslikviden ska enligt bolaget finansiera stärkta kommersialiseringsaktiviteter, såväl organiskt som via kompletterande förvärv. 

Spermosens 

Tidigare i år klämtade klockan för fertilitetsbolaget Spermosens som i februari aviserade en företrädesemission. Utfallet är nu klart och visar att emissionen har tecknats till cirka 9 Mkr med och utan stöd av uniträtter. Det motsvarar en teckningsgrad om 31,2 procent. Resterande del upp till cirka 84 procent, alltså omkring 53 procent, tecknades av garanter. Totalt tillförs bolaget cirka 24 Mkr före emissionskostnader och kvittningar av lån.

Enligt Spermosens säkerställer företrädesemissionen finansiering förberedelserna inför den planerade kommersialiseringen av bolagets första produkt, som ska ge förbättrad diagnostik vid IVF-behandling.

Abliva

Rapidus har tidigare rapporterat om Medicon-bolaget Ablivas företrädesemission, som var fullt säkerställd av bolagets ägare med norska Hadean Ventures i spetsen. Emissionen tecknades till 65 procent exklusive garantiåtaganden och Abliva får därmed in 46 Mkr före kostnader.

Martin Linderoth 

Ett jordbruksteknikbolag, ett fertilitetsbolag och ett läkemedelsbolag, med den gemensamma nämnaren att bolagen tar in nytt kapital. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.