måndag 29 april 2024

inloggad som

Stämningen på topp när 34:orna hyllades

Rapidus har de senaste veckorna successivt tillkännagivit 2023 års upplaga av 34:orna. Under tisdagskvällen presenterades äntligen årets fem toppkandidater. Här följer ett referat med mingelbilder från festen.

För femte året i rad hyllades heta företag som grundats och drivs av entreprenörer som är max 34 år. Hundratalet glada gäster trotsade höstrusket för att fira 34:orna hos vår partner PwC på Anna Lindhs plats i centrala Malmö.

Våra Rapidusmedlemmar minglade, knöt nya kontakter och njöt av både bubbel och god mat. Restaurang Spill hade komponerat kvällens mingelmeny, som bland annat bestod av västerbottenpaj, svamptoast och utsökt ceviche på lax.

Först upp på scen av kvällens topp fem av 34:orna var Deepak Raina från Moroxite F. Bolaget har en metod för att motverka benskörhet, Deepak är medgrundare och tekniskt ansvarig. Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede frågade Deepak om Moroxite F kan bli ett nytt Bonesupport, ett läkemedelsföretag som gjort succé på börsen och utvecklar syntetiska injicerbara bengraftsubstitut vid behandling av skador i skelettet.

– Ja, eller större. Det är verkligen roligt att göra något man gillar och tror på, blev en glad Deepaks svar.

Därefter var det dags att ta upp Klang.AI och Mattias Fält, Jacob Andersson och Viktor Silfverström på scenen. Hetch-bolaget lanserade i början av året sin AI-baserade tjänst för transkribering och undertextning. Till målgrupperna hör forskarvärlden, media och rekryteringsbranschen.

– Vi har jobbat hårt på att göra AI:n riktig bra och nu har vi den bästa produkten för att transkribera på svenska i världen. Så sent som i dag slog vi rekord i antalet användarminuter och vi tror att Klang.AI kan bli jättestort och lönsamt inom kort, sa Mattias Fält.

Näst på tur att firas var ett bolag som har tagit fram en produkt som snabbt kan analysera spermiekvalitet, Spermosens. Bolagets medgrundare Kushagr Punyani är också medgrundare till noterade Diagonal Bio, Prolevi Bio och vattenreningsföretaget Avsalt. Gunnar Wrede påpekade att Kushagr har en vid palett av idéer.

– De orden kommer jag använda framöver, sa Kushagr och berättade att han är långt ifrån klar med att starta bolag.

Bolaget Inimini startades våren 2020 av Josefin Runquist och Maja Vallinder med idén att genom e-handel göra det lika enkelt att köpa begagnade barnkläder som att köpa nya. I början av oktober var Inimini med i SVT:s Draknästet, vilket slutade med att ”drakarna” Lena Apler, Christian von Koenigsegg, Jonas Tellander och Shervin Razani tillsammans gick in med tre miljoner kronor i bolaget.

– Vår framgång är att vi vågar testa och göra om och därför hittar vi också till slut saker som fungerar. Eftersom vi vågar testa har vi också svar på mycket och det var exempelvis en stor fördel när vi var med i Draknästet, sa Josefin Runquist.

Grundarna av Hetch-bolaget Wellbefy, Rebecca Arfwedson och Sandra Jönsson, satt under kvällen fast i Helsingborg. I sista stund kunde de ta sig till Malmö och PwC för att ta emot pokal, blombukett och publikens jubel. I höstas gjorde e-hälsobolaget en investeringsrunda och har sedan dess gjort en nystart med nyanställningar samt en omfattande uppdatering av sin digitala plattform för företagshälsovård.

– Om två veckor kommer vi in på Försäkringskassan, det är ett stort steg för oss. Vi har suttit om just detta och det är faktiskt därför vi är sena, sa Rebecca Arfwedson.

De båda Wellbefy-grundarna berättade också att deras mål är att bli ledande inom sitt område i Europa och att de snart ska ta in nytt kapital. Detta fick investerarna i publiken att spetsa öronen.

På Rapidus.se kan ni läsa mer om våra 34:or. Vi säger stort tack för en minnesvärd och givande kväll och vi önskar våra 34:or all lycka på deras fortsatta bolagsresor – eller som Malcolm Scott från PwC uttryckte det: ”Det är kul att se er 34:or här innan ni tar över världen”.

Utöver topp-femmorna intog två minst sagt erfarna investerare scenen för att dela med sig av god råd till våra unga entreprenörer – Rapidus delägare Jan Dahlqvist, med 30 års erfarenhet av riskkapitalbranschen och Ida Herbertsson som är investeringsansvarig för ängelinvesteringsbolaget Fast Track Capital som går in i supertidiga bolag från startuphusen Minc och Ideon Innovation, samt Skåne Ventures.

Idas främsta tips summerades med orden ”done is better than perfect”. Ta varje steg i ditt bolagsbyggande och ta det hela vägen, därefter kan du börja resa kapital.

Jan Dahlqvist, som brukar grilla startups i Rapidus podd Lejonkulan, menade att svenska bolag generellt sätt är okej på att pitcha sina idéer. Han efterlyste dock mer storytelling, känsla och passion i pitcharna. Jans bästa tips var 1. Var extra noga med dina tio första anställda, de sätter företagskulturen. 2. Hitta ett väl sammansvetsat team som kan hantera motgångar, det är viktigare än vad många tror. 3. Hitta rätt investerare för just ditt bolag, för i början av bolagsresan är man otroligt ensam.

Klicka här för att se hela listan på 34:orna 2023.

Text: Martin Linderoth
Bild: Kristoffer Lindblad

Anna Jansson och Anna Edström, Advokatfirman Vinge
Sumeet Kumar och Vinutha Dhananjaya, Book My Food
Adriana Molins, Neola Medical; Moa Nordstedt, MINC
Lisa Johansson, Castellum; Per-Arne Stenlund, Mason Executive Interim; Patrik Svensson, Advokatfirman LA Partners
Arne Nordström, Trackpaw Scientific; Lars Svensson, NFA; Liza Tchapanova Albrektson, , Trackpaw Scientific
Ingrid Allenbach och Ludvig Sjöberg, UGLK Science
Hanna Jurland, PwC; Anna Feuk, Mason Executive Interim; Johanna Krantz, Handelskammaren
Eva Nielsen, Lisberg Executive Search; Mattias Lamme, PwC; Håkan Salomonsson, SPP
Cajsa Jonasson, Rapidus; Josephine Stensson, Hyresgästföreningen
Alexander Sundgren, PwC; Lovisa Gunnarsson, Mpya Finance
Rapidus 34
Rapidus 34
Rapidus 34. Ida Herbertsson, MINC
Rapidus 34
Rapidus 34

I går presenterade Rapidus årets fem toppkandidater från 34:orna, en förstafemma som lär göra väsen av sig i många år framöver.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.