måndag 22 juli 2024

inloggad som

Klockan tickar för Spermosens

|  
|  

Spermosens kapitalbehov är stort och Lundabolaget behöver ta in drygt 40 miljoner kronor de närmsta åren. Vd Ulrik Nilsson är förtegen om framtiden.

Sent i fredags meddelade fertilitetsbolaget Spermosens att teckningskursen för teckningsoption av serie TO 2 fastställts till 0,84 kronor per aktie, vilket är i enlighet med optionsvillkoren. Teckningsperioden inleddes i dag, men frågan är om någon kommer nappa på erbjudandet. Spermosens aktiekurs står nämligen i dagsläge i cirka 0,50 kronor.

Hur ser Spermosens kapitalbehov ut och vad händer om pengarna inte kommer in?

– Jag är inne i en tyst period just nu då vi släpper en rapport den 9 februari och hänvisar därför frågor om Spermosens kapitalbehov och prognoser till vår senast släppta delårsrapport. Där finns kapitalbehovet för att vi ska nå kassaflödespositivitet beskrivet, säger bolagets vd Ulrik Nilsson till Rapidus.

I Spermosens senaste rapport skriver Ulrik Nilsson att styrelsen och ledningens bedömning är att bolaget behöver tillföras cirka 60 Mkr under perioden 2023–2025. Av detta fick Spermosens in 19 Mkr i en företrädesemission som genomfördes i januari förra året.

Spermosens är verksamma inom ett område som växer stadigt – behandling av ofrivillig barnlöshet. Bolaget fokuserar på manlig infertilitet och med dess diagnostikverktyg kan man mäta spermiers bindningsförmåga till kvinnans äggcell. Målet är att effektivisera IVF-behandlingar.

I år har bolagets aktie, som handlas på Spotlight Stock Market, gått ner med knappt 22 procent. Börsvärdet är 22,4 Mkr.

Rapidus har sökt Spermosens styrelseordförande Eva Nilsagård för en kommentar kring bolagets utveckling.

Martin Linderoth

Spermosens kapitalbehov är stort och Lundabolaget behöver ta in drygt 40 miljoner kronor de närmsta åren. Vd Ulrik Nilsson är förtegen om framtiden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.