måndag 22 juli 2024

inloggad som

Ännu fler härliga 34:or

Imorgon tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer de elva kvarvarande av de heta företag som vi utsett och som grundats och drivs av entreprenörer som är max 34 år.

Som vanligt har listas innovationsbolagen utan någon inbördes rangordning. I de fall det finns flera medgrundare som är under 35 år gamla listar vi allihop under samma punkt. Därför listar vi betydligt fler än 34 personer sammanlagt.

Spermosens
Kushagr Punyani (32) är medgrundare till Spermosens som har tagit fram en produkt som snabbt kan analysera spermiekvalitet. I början av året tog bolaget in mer än 24 miljoner kronor i en övertecknad företrädesemission. Nyligen blev det också klart bolaget fått patentskydd i USA för sitt medicintekniska system. Kushagr Punyani är också medgrundare till noterade Diagonal Bio, Prolevi Bio (också nominerat på denna lista!) och vattenreningsföretaget Avsalt.

Croisette
Med ett par branschprofiler som medfinansiärer grundade Per Svensson (33) fastighetskonsultbolaget Croisette redan 2015. Bolaget har haft snabb tillväxt och utnämndes tidigare i år till Mästargasell av Dagens Industri. Förra året förvärvade Croisette mäklarkedjan Våningen & Villan och i våras presenterades ett partnerskap med den Londonbaserade fastighetsrådgivaren Knight Frank.

Visslan
I december införs visselblåsarlagens krav även för medelstora företag, med 50 till 249 anställda. Daniel Vaknine (22) och Måns Skogman (22) lanserade visselblåsartjänsten Visslan hösten 2021. Bolaget bakom tjänsten heter numera The Whistle Compliance Solutions AB och har adress på Minc, där teamet under året växt med tre nyrekryteringar.

Acorai
Jakob Gelberg (32) och Filip Peters (31) ligger bakom medicinteknikbolaget Acorai vars teknik mäter blodtrycket i hjärtats kamrar utan ingrepp med hjälp av AI-algoritmer. Systemet ska kunna larma innan patienten annars själv hade upptäckt problem. Acorai inledde i augusti en internationell studie på cirka 1.200 patienter i sex länder och tog under hösten in cirka 40 miljoner kronor i en nyemission.

Cirkulär
Eric Öste (31) och hans bolag Cirkulär, en del av Smiles inkubatorsatsning på företag inom foodtech, utvecklar en teknik för att både kapa energikostnaderna för industriföretag och ta fram högkvalitativt proteinfoder. I våras presenterade man ett samarbete med den internationella pappersproducenten Sylvamo kring att omvandla restprodukter till foder. Dessutom har schweiziska MBP Solutions, som arbetar just med att förädla industriella restprodukter,gått in som delägare under året.

Asgard Therapeutics
Fábio Rosa (30) är medgrundare till och forskningschef på Lundabolaget Asgard Therapeutics. Bolaget har utvecklat en genterapiprodukt där konceptet går ut på att omprogrammera cancerceller. Teknologin, som visats fungera på mänskliga celler, ska vara applicerbar på alla typer av cancer.

UGLK Science
Medicinteknikbolaget UGLK Science utvecklar en teknik för att rädda fler njurar till transplantation, genom att rensa kärlen från blodproppar utan att orsaka skada. Företaget grundades av bland andra Ludvig Sjöberg (32) och tog förra året in nästan 20 miljoner kronor från Wachtmeisterstiftelsen och det schweiziska läkemedelsbolaget Novartis. Under det senaste året har man bland annat beviljats patent i flera länder och fått projektstöd från Vinnova. Magnus Nilsson, tidigare vd för Xvivo Perfusion, har valts in i styrelsen.

Tekinn
Fredrik Jonsson (33) är medgrundare till Tekinn, som är en del av Smiles inkubatorsatsning på företag inom foodtech. Företaget har utifrån en specifik jästsvamp och en uppsättning bakterier utvecklat en fermenteringsteknik för att ta tillvara på restprodukter från livsmedels- och jordbruksindustrierna. Fermenteringen frigör proteiner, fibrer och andra näringsämnen som gör resterna antingen direkt ätbara eller redo för förädling. Tillsammans med olika branschaktörer har bolaget pilotprojekt igång. Planen är att licensiera ut tekniken till producenter inom industrin verksam inom livsmedel, foder och jordbruk, samt utvecklare av aktiva ingredienser inom hudvård och prebiotika.

Moroxite F
Deepak Raina (34) är disputerad ingenjör och tillsammans med en grupp namnkunniga professorer och näringslivsprofiler i regionen medgrundare till Moroxite F där han också är tekniskt ansvarig. Bolaget är sprunget ur forskning vid Lunds universitet kring ett ämne som bland annat kan användas för att återbilda ben i höften och ryggraden efter att skruvar eller plattor opererats in. Under det senaste året har bolaget bland annat vuxit med fler medarbetare, färdigställt en ny patientstudie gällande höftfrakturer och en av bolagets godkända produkter har gått från koncept, prototyp och produktion med första leveransen i oktober.

Apoq Labs
Bakom den Malmöbaserade spelstudion Apoq Labs ligger grundaren Olof Kindblad (31). Studion har sedan tidigare släppt spelet Airport CEO och släppte i somras en första glimt av kommande Atmosfar.

Pharmista Technologies
För två år sedan blev Smile-bolaget Pharmista Technologies Malmö universitets holdingbolags första investering och bolaget huserar numera hos inkubatorn Smile på Medicon Village. Företaget, som grundades av Alice Mattsson (28) utvecklar ett återanvändbart graviditetstest och förra året fick bolaget patent för sin teknikplattform i Sverige. I apfril fick bolaget 75 000 euro genom EU-kommissionens “WomenTechEU”-program för uppstartsbolag inom tech grundade av
kvinnor.

Imorgon tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer de elva kvarvarande av de heta företag som vi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Rapidus-34:a på nytt jobb

  Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.

 • Rapidus-34:a i konkurs

  Recilio har utvecklat en digital plattform för arbetsplatser som vill förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Nu är bolaget försatt i konkurs.

 • …och tre bolag med kapitalbehov

  Ett jordbruksteknikbolag, ett fertilitetsbolag och ett läkemedelsbolag, med den gemensamma nämnaren att bolagen tar in nytt kapital. 

 • 335 Mkr till Rapidus-34:a

  Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.

 • Spermosens räddas

  Tiden höll på att rinna ut för fertilitetsbolaget Spermosens som har flaggat för kapitalbehov. Nu gör bolaget en nyemission på 29 Mkr. 80 procent av summan är garanterad och ger bolaget ett livsavgörande andrum.

 • Klockan tickar för Spermosens

  Spermosens kapitalbehov är stort och Lundabolaget behöver ta in drygt 40 miljoner kronor de närmsta åren. Vd Ulrik Nilsson är förtegen om framtiden.

 • Acorai fyller på kassan

  Medtechbolaget Acorai i Helsingborg har fyllt på kassan med 45 Mkr genom en riktad nyemission. Men vd och grundare Filip Peters vet redan att ytterligare 200 Mkr kommer att behövas.

 • EU-pengar ska ge startups inom fertilitet

  Fertilitetsforskningssamarbetet Reprounion har fått ny EU-finansiering. Nu ska Öresundssamarbetet, vars totala budget uppgår till mer än 300 miljoner kronor, inkludera och initiera innovationsbolag.

 • Stämningen på topp när 34:orna hyllades

  I går presenterade Rapidus årets fem toppkandidater från 34:orna, en förstafemma som lär göra väsen av sig i många år framöver.