måndag 29 april 2024

inloggad som

ALS-forskare siktar på 40 miljoner

|  
|  

Aalborgsbaserade 2N Pharma fick nyligen runt nio miljoner kronor i bidrag från amerikanska försvarsdepartementets satsning på ALS-forskning för att utveckla sin läkemedelskandidat för den dödliga sjukdomen som i dag inte går att behandla. Bolaget hoppas nu kunna ta in ytterligare 40 miljoner kronor i riskkapital.

– Om vi nu får in ytterligare 40 miljoner kronor räcker det tills vi blir helt redo att starta kliniska studier av vår orala läkemedelskandidat för ALS. Vi behöver först ytterligare ett år för att optimera våra mest lovande molekyler och därefter ska vi göra studier och förberedelser innan vi kan gå vidare till klinik, säger Preben Bruun-Nyzell, bolagets vd och medgrundare.

2N Pharmas verksamhet baseras på medgrundare John Nielands forskning kring sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Han har funnit några gemensamma mekanismer hos drabbade patienter. Bland annat har de dåligt fungerande mitokondrier, som producerar energi i kroppens celler av den mat vi äter.

– Vi har sett i djurmodeller att våra molekyler har potential att bota Parkinsons sjukdom och MS, och att försena nedbrytningen av kroppen vid ALS. Vi planerar även att testa en modifierad substans för behandling av Alzheimers, säger Preben Bruun-Nyzell.

Grundarna startade först ett svenskt bolag, vilket nu är helägare till det danska bolaget där all verksamhet ligger. Sedan starten 2020 har bolaget tagit in 31 miljoner kronor av externa investerare och genom bidrag, uppger Preben Bruun-Nyzell.

2N Pharma samarbetar med Lundbolaget Red Glead Discovery  som ursprungligen även tog fram molekylerna. Samma grundar-duo ligger bakom svenska bolaget 2A Pharma som utvecklar och kliniskt testar vaccin mot HPV, viruset som bland annat orsakar livmoderhalscancer.

Elisabet Ottosson

Aalborgsbaserade 2N Pharma fick nyligen runt nio miljoner kronor i bidrag från amerikanska försvarsdepartementets satsning på ALS-forskning för att utveckla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.