lördag 21 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

ALS-forskare siktar på 40 miljoner

|  
|  

Aalborgsbaserade 2N Pharma fick nyligen runt nio miljoner kronor i bidrag från amerikanska försvarsdepartementets satsning på ALS-forskning för att utveckla sin läkemedelskandidat för den dödliga sjukdomen som i dag inte går att behandla. Bolaget hoppas nu kunna ta in ytterligare 40 miljoner kronor i riskkapital.

– Om vi nu får in ytterligare 40 miljoner kronor räcker det tills vi blir helt redo att starta kliniska studier av vår orala läkemedelskandidat för ALS. Vi behöver först ytterligare ett år för att optimera våra mest lovande molekyler och därefter ska vi göra studier och förberedelser innan vi kan gå vidare till klinik, säger Preben Bruun-Nyzell, bolagets vd och medgrundare.

2N Pharmas verksamhet baseras på medgrundare John Nielands forskning kring sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Han har funnit några gemensamma mekanismer hos drabbade patienter. Bland annat har de dåligt fungerande mitokondrier, som producerar energi i kroppens celler av den mat vi äter.

– Vi har sett i djurmodeller att våra molekyler har potential att bota Parkinsons sjukdom och MS, och att försena nedbrytningen av kroppen vid ALS. Vi planerar även att testa en modifierad substans för behandling av Alzheimers, säger Preben Bruun-Nyzell.

Grundarna startade först ett svenskt bolag, vilket nu är helägare till det danska bolaget där all verksamhet ligger. Sedan starten 2020 har bolaget tagit in 31 miljoner kronor av externa investerare och genom bidrag, uppger Preben Bruun-Nyzell.

2N Pharma samarbetar med Lundbolaget Red Glead Discovery  som ursprungligen även tog fram molekylerna. Samma grundar-duo ligger bakom svenska bolaget 2A Pharma som utvecklar och kliniskt testar vaccin mot HPV, viruset som bland annat orsakar livmoderhalscancer.

Elisabet Ottosson

Aalborgsbaserade 2N Pharma fick nyligen runt nio miljoner kronor i bidrag från amerikanska försvarsdepartementets satsning på ALS-forskning för att utveckla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Snattarhaffaren

    Prevent AI, tidigare Infra Motion Labs, utvecklar ett AI-system som upptäcker snattare i butikers övervakningskameror. För två år sedan deltog grundarna i Lejonkulan, då var de i gång med beta-versionen och hade högt uppsatta mål. Hur gick det sedan?


  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.