fredag 26 april 2024

inloggad som

Flera tungviktare går in i Enjay

Enjay får in flera nya delägare till sin luftreningsteknik efter att ha stängt en kapitalrunda på över 13 miljoner kronor. Störst tillskott står H&M:s vd Karl-Johan Persson för med fem miljoner kronor. Även Mårten Öbrink och Mehrdad Madjoubi går in som delägare.

Enjays medgrundare Nils Lekeberg vill inte kommentera Karl-Johan Perssons investering, som skedde genom investmentbolaget Philian. Men han uppger att kapitaltillskottet ska gå till en marknadsoffensiv för bolagets teknik som renar luft och tar tillvara på energi i restaurangkök.

– Vi ska fortsätta lanseringen i Sverige och Norge, vi ska förbereda lansering i USA genom att skaffa nödvändiga certifieringar, och så ska vi öppna ytterligare en nordeuropeisk marknad, men vi har inte bestämt vilken ännu, säger han till Rapidus.

Med på rundan fanns ett flertal nya delägare, däribland bolagets styrelseordförande Mårten Öbrink, Almis Greentech-fond och Orbital Systems-grundaren Mehrdad Mahdjoubi.

– Det är vi glada för. Vi ville ha med Almi och de har varit väldigt proaktiva och funnits med hela vägen i den här rundan, säger Nils Lekeberg.

Två styrelseposter viks åt nya delägare, varav en går till Björn Lindberg. Han har tidigare drivit iZettles och Tradedoublers internationalisering, och förhoppningen är att han ska göra detsamma för Enjay.

– Det har också varit vår strategi med finansiärer hela tiden, att få in resurser i form av expertis som vi inte själva har. Med på den här rundan finns också flera fastighetsbolag som kan hjälpa oss med att ytterligare vässa vår paketering av vårt erbjudande, samtidigt som de är potentiella kunder med sitt fastighetsbestånd, säger Nils Lekeberg.

Majoritetsägare i Enjay är alltjämt grundarduon Nils Lekeberg och Jesper Wirén. Näst största delägare är affärsängeln Peter Enberg, som i den här rundan gör sin tredje investering i bolaget som sitter på Minc i Malmö.

Felicia Frithiof

Enjay får in flera nya delägare till sin luftreningsteknik efter att ha stängt en kapitalrunda på över 13 miljoner kronor. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.