torsdag 12 september 2024

inloggad som

Flera tungviktare går in i Enjay

Enjay får in flera nya delägare till sin luftreningsteknik efter att ha stängt en kapitalrunda på över 13 miljoner kronor. Störst tillskott står H&M:s vd Karl-Johan Persson för med fem miljoner kronor. Även Mårten Öbrink och Mehrdad Madjoubi går in som delägare.

Enjays medgrundare Nils Lekeberg vill inte kommentera Karl-Johan Perssons investering, som skedde genom investmentbolaget Philian. Men han uppger att kapitaltillskottet ska gå till en marknadsoffensiv för bolagets teknik som renar luft och tar tillvara på energi i restaurangkök.

– Vi ska fortsätta lanseringen i Sverige och Norge, vi ska förbereda lansering i USA genom att skaffa nödvändiga certifieringar, och så ska vi öppna ytterligare en nordeuropeisk marknad, men vi har inte bestämt vilken ännu, säger han till Rapidus.

Med på rundan fanns ett flertal nya delägare, däribland bolagets styrelseordförande Mårten Öbrink, Almis Greentech-fond och Orbital Systems-grundaren Mehrdad Mahdjoubi.

– Det är vi glada för. Vi ville ha med Almi och de har varit väldigt proaktiva och funnits med hela vägen i den här rundan, säger Nils Lekeberg.

Två styrelseposter viks åt nya delägare, varav en går till Björn Lindberg. Han har tidigare drivit iZettles och Tradedoublers internationalisering, och förhoppningen är att han ska göra detsamma för Enjay.

– Det har också varit vår strategi med finansiärer hela tiden, att få in resurser i form av expertis som vi inte själva har. Med på den här rundan finns också flera fastighetsbolag som kan hjälpa oss med att ytterligare vässa vår paketering av vårt erbjudande, samtidigt som de är potentiella kunder med sitt fastighetsbestånd, säger Nils Lekeberg.

Majoritetsägare i Enjay är alltjämt grundarduon Nils Lekeberg och Jesper Wirén. Näst största delägare är affärsängeln Peter Enberg, som i den här rundan gör sin tredje investering i bolaget som sitter på Minc i Malmö.

Felicia Frithiof

Enjay får in flera nya delägare till sin luftreningsteknik efter att ha stängt en kapitalrunda på över 13 miljoner kronor. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

  • 50 miljoner till plastsubstitut

    Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials stänger en nyemission på 50 miljoner kronor och siktar på att vända upp efter pandemi och plastskatt. 

  • ”Vi gör kalkylerad förlust”

    Hållbarhetsföretaget Position Green är med kraftig tillväxt en av Malmös startupstjärnor. Men vd och grundare Daniel Gadd väljer bort vinst för att investera för framtiden. Här är siffrorna.