lördag 18 maj 2024

inloggad som

Malmöteknik ska plocka skånsk saffran…

|  
|  

Prisvärd, skånsk saffran kan snart bli verklighet. Det som hindrar kommersiella skånska saffransodlingar från att bli lönsamma är den tidsödande plockningen, men med hjälp av ny teknik som Malmöbolaget Storp utvecklar hoppas odlarna automatisera pistill-plockningen. Tekniken testas i samarbete med bolaget Österlensaffran.

– Det började med att vi pratade om hur det kan vara så dyrt med saffran. Nu ska vi automatisera plockningsprocessen, som kan göra det lönsamt på sikt, säger Mårten Öbrink, som är teknisk fysiker från början.

Bolaget har skickat in en patentansökan för sin teknik och innan tekniken skyddats internationellt vill han inte gå in i detalj på hur den fungerar. I princip är det en robot som ska automatisera saffransplockningen med hjälp av hög precisionsteknik och avancerade 2D- och 3D-bilder.

– Vi har medvetet velat gå under radarn och försöker hålla det hemligt så gott det går, säger Storps medgrundare och vd Mårten Öbrink.

Plockningen, som i dag görs för hand genom att plocka pistillen i saffranskrokusen, är tidsödande. För att tillverka ett gram saffran behövs det 150-200 blommor. Det gör saffran till världens dyraste krydda, med ett kilopris på upp till 100.000 kronor. Rekordet kan dock ha slagits av Österlensaffran, som förra veckan auktionerade ut årets första skörd. 0,2 gram såldes för 55 dollar, vilket motsvarar ett kilopris på över tre miljoner kronor. Majoriteten av den saffran som säljs i butiker produceras i Iran och Afghanistan.

– Men det går att producera saffran i Sverige, det är ungefär samma förutsättningar på Österlen som i bergen i Iran, säger Mårten Öbrink.

Mårten Öbrink sitter bland annat även i styrelsen för Malmöbolag som Skin in the game IP, Enjay och Twiik. I Storps styrelse sitter även Mehrdad Mahdjoubi från Orbital Systems.

Mette Carlbom

Prisvärd, skånsk saffran kan snart bli verklighet. Det som hindrar kommersiella skånska saffransodlingar från att bli lönsamma är den tidsödande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]