tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Malmöteknik ska plocka skånsk saffran…

|  
|  

Prisvärd, skånsk saffran kan snart bli verklighet. Det som hindrar kommersiella skånska saffransodlingar från att bli lönsamma är den tidsödande plockningen, men med hjälp av ny teknik som Malmöbolaget Storp utvecklar hoppas odlarna automatisera pistill-plockningen. Tekniken testas i samarbete med bolaget Österlensaffran.

– Det började med att vi pratade om hur det kan vara så dyrt med saffran. Nu ska vi automatisera plockningsprocessen, som kan göra det lönsamt på sikt, säger Mårten Öbrink, som är teknisk fysiker från början.

Bolaget har skickat in en patentansökan för sin teknik och innan tekniken skyddats internationellt vill han inte gå in i detalj på hur den fungerar. I princip är det en robot som ska automatisera saffransplockningen med hjälp av hög precisionsteknik och avancerade 2D- och 3D-bilder.

– Vi har medvetet velat gå under radarn och försöker hålla det hemligt så gott det går, säger Storps medgrundare och vd Mårten Öbrink.

Plockningen, som i dag görs för hand genom att plocka pistillen i saffranskrokusen, är tidsödande. För att tillverka ett gram saffran behövs det 150-200 blommor. Det gör saffran till världens dyraste krydda, med ett kilopris på upp till 100.000 kronor. Rekordet kan dock ha slagits av Österlensaffran, som förra veckan auktionerade ut årets första skörd. 0,2 gram såldes för 55 dollar, vilket motsvarar ett kilopris på över tre miljoner kronor. Majoriteten av den saffran som säljs i butiker produceras i Iran och Afghanistan.

– Men det går att producera saffran i Sverige, det är ungefär samma förutsättningar på Österlen som i bergen i Iran, säger Mårten Öbrink.

Mårten Öbrink sitter bland annat även i styrelsen för Malmöbolag som Skin in the game IP, Enjay och Twiik. I Storps styrelse sitter även Mehrdad Mahdjoubi från Orbital Systems.

Mette Carlbom

Prisvärd, skånsk saffran kan snart bli verklighet. Det som hindrar kommersiella skånska saffransodlingar från att bli lönsamma är den tidsödande […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.