tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Svårflörtade riskkapitalister

Investerare och bolag närmar sig varandra igen. Men det är inte kärlek vid första ögonkastet som förr. I dag får bolagen kämpa hårt för att vinna investerarnas gunst.

Rapidus skrev nyligen om finansrådgivningsbolagen som ser ett svagt ljus på den annars mörka transaktionsmarknaden. Säljare och köpare börjar hitta tillbaka till varandra igen, även om läget är avvaktande. Förra veckan besökte Rapidus Nordic Demo Day på Malmö Live och tog tempen på investeringsviljan bland investerarna själva – och på bolagen som slåss om kapitalet. Bilden som målas upp är tydlig, investeringsviljan finns men läget är fortsatt tufft.

– Hur vi utvärderar bolagen har ändrats. För att vi ska investera måste man visa att man är beredd att gå hela vägen. Även om man har en bra pitch och en bra produkt så måste man visa att man kan hantera misslyckanden, hitta lösningar och vara uthållig på lång sikt, säger Jessica Rameau, investeringschef på riskkapitalbolaget Wellstreet.

Mikael Funa från GU Ventures, Göteborgs universitets investeringsarm, bekräftar.

– Läget är helt annorlunda än för några år sedan. VC-bolagen måste fortfarande investera sitt kapital, men för deras del är villkoren betydligt bättre än tidigare. Kapitalet och affärsänglarna finns där, men bolagsvärderingarna har gått ner. Samtidigt tror jag att den sämsta tiden har passerat och att det är på väg att bli bättre.

Heidi Lindvall, medgrundare till det Malmöbaserade riskkapitalbolaget Pale Blue Dot, cementerar bilden.

– Värderingarna är lägre och bolagen måste ha mer attraktionskraft än tidigare. Som investerare är man mer försiktig. Jag tror att det kommer att vara så fram till hösten, men därefter och under nästa år så kommer investeringstakten att öka. Kapitalet hos VC-bolagen finns och det måste investeras.

Bolagen själva vittnar också om en tuffare tillvaro. Roy Golden är på plats på Malmö Live för att pitcha sitt Oslobaserade startupföretag Travelin.ai.

– Just nu är det extremt tufft att resa pengar. Man måste nätverka mer och hitta nya vägar. Bland annat försöker vi att få partners och kunder, i vårt fall tech- och konsultbolag, att investera i vår verksamhet.

Peak Energy är ett av fyra skånska bolag som kör sin pitch under Nordic Demo Day. Medgrundaren Michal Stala vittnar också om en svag investeringsvilja.

– För tre, fyra år sedan fick alla pengar. Nu måste man ringa och tjata och visa att man finns. Det gäller helt klart att synas och höras mer.

Så, förutom att leverera en bra affärside och innovation, vad kan bolagen göra för att få en kapitalinjektion i dessa tider? Enligt affärsängeln Mårten Öbrink är svaret enkelt.

– Individens utstrålning och karisma är otroligt viktig. Det spelar absolut en avgörande roll.

Martin Linderoth

I bild på övre raden från vänster: Heidi Lindvall, Jessica Rameau, Mikael Funa.
Nedre från vänster: Mikael Stala, Mårten Öbrink, Roy Golden.

Investerare och bolag närmar sig varandra igen. Men det är inte kärlek vid första ögonkastet som förr.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

  • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

    Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

  • Kassorna tryter för skånska bolag

    Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.