tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svårflörtade riskkapitalister

Investerare och bolag närmar sig varandra igen. Men det är inte kärlek vid första ögonkastet som förr. I dag får bolagen kämpa hårt för att vinna investerarnas gunst.

Rapidus skrev nyligen om finansrådgivningsbolagen som ser ett svagt ljus på den annars mörka transaktionsmarknaden. Säljare och köpare börjar hitta tillbaka till varandra igen, även om läget är avvaktande. Förra veckan besökte Rapidus Nordic Demo Day på Malmö Live och tog tempen på investeringsviljan bland investerarna själva – och på bolagen som slåss om kapitalet. Bilden som målas upp är tydlig, investeringsviljan finns men läget är fortsatt tufft.

– Hur vi utvärderar bolagen har ändrats. För att vi ska investera måste man visa att man är beredd att gå hela vägen. Även om man har en bra pitch och en bra produkt så måste man visa att man kan hantera misslyckanden, hitta lösningar och vara uthållig på lång sikt, säger Jessica Rameau, investeringschef på riskkapitalbolaget Wellstreet.

Mikael Funa från GU Ventures, Göteborgs universitets investeringsarm, bekräftar.

– Läget är helt annorlunda än för några år sedan. VC-bolagen måste fortfarande investera sitt kapital, men för deras del är villkoren betydligt bättre än tidigare. Kapitalet och affärsänglarna finns där, men bolagsvärderingarna har gått ner. Samtidigt tror jag att den sämsta tiden har passerat och att det är på väg att bli bättre.

Heidi Lindvall, medgrundare till det Malmöbaserade riskkapitalbolaget Pale Blue Dot, cementerar bilden.

– Värderingarna är lägre och bolagen måste ha mer attraktionskraft än tidigare. Som investerare är man mer försiktig. Jag tror att det kommer att vara så fram till hösten, men därefter och under nästa år så kommer investeringstakten att öka. Kapitalet hos VC-bolagen finns och det måste investeras.

Bolagen själva vittnar också om en tuffare tillvaro. Roy Golden är på plats på Malmö Live för att pitcha sitt Oslobaserade startupföretag Travelin.ai.

– Just nu är det extremt tufft att resa pengar. Man måste nätverka mer och hitta nya vägar. Bland annat försöker vi att få partners och kunder, i vårt fall tech- och konsultbolag, att investera i vår verksamhet.

Peak Energy är ett av fyra skånska bolag som kör sin pitch under Nordic Demo Day. Medgrundaren Michal Stala vittnar också om en svag investeringsvilja.

– För tre, fyra år sedan fick alla pengar. Nu måste man ringa och tjata och visa att man finns. Det gäller helt klart att synas och höras mer.

Så, förutom att leverera en bra affärside och innovation, vad kan bolagen göra för att få en kapitalinjektion i dessa tider? Enligt affärsängeln Mårten Öbrink är svaret enkelt.

– Individens utstrålning och karisma är otroligt viktig. Det spelar absolut en avgörande roll.

Martin Linderoth

I bild på övre raden från vänster: Heidi Lindvall, Jessica Rameau, Mikael Funa.
Nedre från vänster: Mikael Stala, Mårten Öbrink, Roy Golden.

Investerare och bolag närmar sig varandra igen. Men det är inte kärlek vid första ögonkastet som förr.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.