tisdag 30 april 2024

inloggad som

Låg värdering när Enjay söker pengar

|  
|  

Värmeväxlarföretaget Enjay i Malmö är på finansieringsrunda och Rapidus kan i dag avslöja bolagets värdering.

Enjays klimatsmarta värmeväxlare används av snabbmatskedjor på åtta marknader och har lockat tunga investerare. Nu tar bolaget klivet in i helt nya segment. Delvis tack vare fastighetsveteranen Gustaf Hermelin, tidigare vd och nu styrelseledamot i fastighetsbolaget Catena, som pumpar in miljoner i Malmöbolaget.

Enjay har utvecklat en värmeväxlare som återvinner värmen i smutsig luft. Den första och fram till nu främsta kundgruppen är restaurangkök. Bolagets värmeväxlare återvinner energi, trots höga halter av sot och fett som skulle fastnat i en vanlig värmeväxlare.

Enjay har försäljning på åtta marknader och bolaget är mest aktivt i Sverige och Storbritannien. Bland kunderna finns King Food, som har den skandinaviska marknaden för Burger King. Enjay har tidigare lockat investerare som H&M-arvtagaren Karl-Johan Perssons Philian invest.

Ny delägare är fastighetstoppen Gustaf Hermelin, som ser stor potential inom lantbruket. När den första finansieringsrundan stängde i början av året pytsade han in 12 miljoner kronor, och nya miljoner är att vänta.

– Vi stänger en finansieringsrunda i slutet av året och den har Gustaf tagit lead på. Vi siktar att ta in 25-30 miljoner och Gustaf tar åtminstone en tredjedel, säger bolagets vice vd Nils Lekeberg (t.h.), som grundade Enjay 2015 tillsammans med Jesper Wirén.

Enjay värderas i dag till 125 Mkr och bolaget fyrdubblar omsättningen i år. Om ett och ett halvt år räknar Enjay med att nå lönsamhet. För att nå dit har bolaget tagit klivet in i nya segment, bland annat inom matproduktion och industriella tvätterier. Gustaf Hermelin, som är uppväxt på ett lantbruk i Sörmland, ser stor potential för Enjays produkt även inom lantbruket. Ett område som inte är helt obekant för bolaget.

– Vi arbetar redan med Lantmännen inom foder- och spannmålstork och vi tittar på flera segment och användningsområden för vår värmeväxlare. Vi ser en stor potential, och framförallt ett stort intresse från industrin för vår produkt, säger Nils Lekeberg.

2023 har varit något av proppen ur för bolaget och försäljningen har lossnat ordentligt. Men Nils Lekeberg erkänner att bolagsvärderingen gärna kunde fått vara högre.

– Självklart kan man alltid önska en högre värdering, men vi är ändå nöjda där vi är i dag. Vi ligger på 10 miljoner i försäljning i år, men den stora skillnaden är inkommande projekt. I fjol låg vi på runt 200 000 kronor i veckan, i dag är det på runt 1 miljon kronor i veckan. Med tanke på att ledtiden är runt 12 månader är prognosen för 2024 runt 20-25 miljoner kronor. Detta ökar förhoppningsvis då planen är att inte enbart växa inom nya segment utan även geografiskt, säger Nils Lekeberg.

Martin Linderoth

Värmeväxlarföretaget Enjay i Malmö är på finansieringsrunda. Så mycket värderas företaget till i dag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad