måndag 4 december 2023

inloggad som

Corona bromsar Enjays utlandsexpansion

|  
|  

Med ett nyinvigt kontor i Nederländerna har miljöteknikbolaget Enjays utlandssatsning börjat bära frukt. Utöver den planerade expansionen i Europa börjar förfrågningar ramla in från andra världsdelar. Men pandemin bromsar flera projekt och nu anpassar bolaget affärsmodellen efter krisen.

Enjay har bland annat fått förfrågningar från en hamburgerkedja i USA med cirka 2.500 restauranger, samt från en japansk kedja med cirka 900 restauranger.

– Vi märkte en omedelbar effekt på vår internationella satsning. Branschen har väntat på den här tekniken i decennier och många säger ”Är det sant, har ni äntligen löst det?”, säger Klas Oskarsson, kommunikationsansvarig på Enjay.

Bolagets patenterade teknik för energieffektivisering – som återvinner energi ur restaurangventilation – används bland annat av Stena Fastigheter, Vasakronan och på alla nya Burger King-restauranger som byggs i Skandinavien.

Under året har Enjay rullat ut tekniken i Europa och lyckats sluta nya samarbetsavtal flera länder. I Italien, Polen och Finland har de nya avtal med olika distributörer, i Tyskland samarbetar de teknikkonsultföretaget Emutech och i Frankrike med energibolaget Engie.

Men samtidigt som utlandsexpansionen tog fart bröt coronapandemin ut på riktigt. Flera av byggprojekten som Enjay var inblandade i har skjutits på framtiden och nu har bolaget genomfört korttidspermitteringar. Dessutom modifieras affärsplanen efter krisens förutsättningar.

– Vi håller på att ta fram en lösning där vi delar besparingarna med kunden i stället för att ta betalt som vanligt. Krisen har ju slagit hårt mot våra kunder, så för att fastighetsägare och restauranger ska ha råd att installera vårt system kommer vi börja ta betalt i efterhand via deras minskade kostnader, säger Klas Oskarsson.

Emiliano Strauss

Med ett nyinvigt kontor i Nederländerna har miljöteknikbolaget Enjays utlandssatsning börjat bära frukt. Utöver den planerade expansionen i Europa börjar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad