måndag 25 september 2023

inloggad som

Enjay mångdubblar omsättningen

|  
|  

Malmöbaserade Enjay har efter några tuffa år nått ett genombrott. Anledningen stavas stigande elpriser och en restaurangbransch som återhämtar sig efter pandemin. Beställningar till nästa år gör att bolagets omsättning kommer att mångdubblas och nu öppnar Enjay en investeringsrunda på 50 miljoner kronor.

Tajmingen var inte den bästa när Enjay hösten 2019 lanserade sin teknik som går ut på att återvinna energi ur restaurangkökens ventilation.

– Det förklarar varför det har tagit ett tag att få upp omsättningen, säger Nils Lekeberg (till höger i bilden).

Han är tillsammans med Jesper Wirén bolagets huvudägare och grundare. Sammanlagt har Enjay i dag ett 30-tal kunder. Den enskilt största är Burger King Skandinavien, som nu ska rulla ut tekniken även i existerande kök. Övriga kunder med återkommande ordrar är restaurangkedjorna Popeyes, ChopChop och Turtle Bay.

– Det har ju hjälpt oss att energipriserna är som de är, säger Nils Lekeberg.

Enjays omsättning kommer, i och med de ordrar som ska levereras nästa år, att öka från årets tre miljoner kronor till minst 21,5 miljoner 2023. Det snabbt växande Malmöbolaget siktar framöver på en börsnotering.

– Vi öppnar nu en förnoteringsrunda på 50 miljoner kronor och har haft ett antal möten med två potentiella huvudinvesterare. När vi har landat dem kommer vi att öppna upp för andra intressenter.

Bolaget har kunder i Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Nästa marknad som Enjay tittar på är Tyskland. Där kommer också den kommande investeringsrundan in.

– Vi har täckt alla våra produkt- och utvecklingskostnader nu. Det nya kapitalet vi tar in ska enbart gå till den fortsatta internationaliseringen, säger Nils Lekeberg.

Mette Carlbom

Malmöbaserade Enjay har efter några tuffa år nått ett genombrott. Anledningen stavas stigande elpriser och en restaurangbransch som återhämtar sig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad