lördag 25 maj 2024

inloggad som

Skånska företag satsar mer på hållbarhet

|  
|  

Hållbarhet seglar upp på agendan hos Almi Företagspartners skånska kunder. Dubbelt så många skånska företag lånar till hållbarhet och utnyttjar Almis gröna tjänster i projektet Framtidsgeneratorn. Detta sett till Skånebolagens andel av totala antalet svenska bolag.

– Vår hjälp är enormt efterfrågad. Historiskt har finansiering legat högst på företagens agenda. Nu ligger hållbarhet och kompetensförsörjning högre. Vi kom snabbt igång med Framtidsgeneratorn, med hjälp av medel från Region Skåne kunde vi kompetensutveckla alla rådgivare för att hjälpa bolagen tolka Agenda 2030 och de olika ISO-standarderna, säger Johan Olsén, affärschef hos Almi Företagspartner i Skåne.

Framtidsgeneratorn pågår till oktober i år och finansieras av Europeiska socialfonden. Satsningen går till extra affärsutvecklingsinsatser inom hållbarhet för företag med upp till 250 anställda, där merparten ska gå till företag med 5-29 anställda.

– Projektet inkluderar en finansieringsdel, Gröna lån, som vi tror kommer leva vidare efter projektets slut. Vi har ingen maximal totalbudget för lånen. De är upp till 16 miljoner kronor per bolag, vanligen ett par miljoner, till de som vill göra gröna omställningar, säger Johan Olsén.

Med garantier från EGF inom Europeiska Investeringsfonden kan Almi medge högre lånebelopp, ha längre amorteringstider och lägre räntor än vad de normalt kan, enligt Johan Olsén.

– I Skåne har vi hittills lånat ut 13 procent av det nationella antalet Gröna lån vilket, liksom i Framtidsgeneratorn, är dubbelt så många jämfört med ett genomsnitt i landet. Vi har nyss kommit igång och har hittills beviljat sex lån på totalt 10,2 miljoner kronor, säger han.

Almi Företagspartner har dessutom tillväxtlån till innovativa företag. Även där ligger utlåningen högre i Skåne jämfört med övriga landet.

– Extra kul är att vi nu ökat budgeten för tillväxtlånen i år med stöd från EU med 70 till 95 miljoner kronor. Med en medfinansiering på 80 procent, främst riskkapital, innebär det att vi kan bidra till att 475 miljoner kronor kommer ut på marknaden i Skåne, säger Johan Olsén.

Elisabet Ottosson

Hållbarhet seglar upp på agendan hos Almi Företagspartners skånska kunder. Dubbelt så många skånska företag lånar till hållbarhet och utnyttjar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.