fredag 3 maj 2024

inloggad som

Osäker framtid för nanofabrik i Lund…

Nanoteknikfabriken för testproduktion skulle hysa 1.000 kvadratmeter i kontorsyta och renrum i Science Village Scandinavia redan nästa år. Nu är det oklart om bygget alls blir av. I stället satsar nya projektledaren Michael Salter på att testa idén med ProNano i mindre skala och andra lokaler.

– Nu blir det ett proNano med litet p, som ett försiktigt första steg. Vi gör det för att testa affärsmodellen, attrahera de första kunderna och se att hela idén är lönsam, säger han till Rapidus.

ProNano är avsedd att fungera som en testfabrik för nanotekniska tillverkningsprocesser, där företag ska kunna hyra in sig. Nu blir det först ett ”testcase” i regi av Lunds universitet tillsammans med projektets ankarinvesterare Region Skåne och statliga Rise.

Var denna första anläggning ska förläggas vill Michael Salter inte uppge, men enligt tidigare uppgifter till Rapidus kan gamla MaxLabs lokaler vara ett alternativ när Science Village-bygget skjuts på framtiden. Projektet är i färd med att upphandla två epitaximaskiner för tillverkning av nanotrådar, och planen är att öppna redan under 2019.

– De som står bakom projektet tror på idén, men en diskussion om garantier pågår, eftersom små bolag sällan kan skriva på långa kundavtal. Ett formellt godkännande för att gå vidare med projektet har inte kommit än. Men inom de närmaste veckorna måste vi fatta beslut för att skriva avtal med underleverantörer, säger Michael Salter.

I dagsläget finns inte heller några beslut fattade om att i nästa steg gå vidare med den stora tilltänkta anläggningen i Science Village Scandinavia. Forskningsbyn invid ESS och Max IV i Brunnshög har i sin tur kantats av förseningar. Detaljplanen antogs av Lunds kommun först efter klartecken från regeringen i augusti, sedan den tidigare rivits upp av Länsstyrelsen med krav på utredning av strålningsriskerna från ESS.

I den stadionliknande Max IV-anläggningen kryllar det inte heller av internationella toppforskare ännu, eftersom stålrören som fungerar som experimentstationer är två och ett halvt år försenade. Bara 3 av planerade 16 är i drift.

Felicia Frithiof

Nanoteknikfabriken för testproduktion skulle hysa 1.000 kvadratmeter i kontorsyta och renrum i Science Village Scandinavia redan nästa år. Nu är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.