onsdag 11 september 2024

inloggad som

E-city Engelholm tar nästa steg – trots nytt kommunstyre

Catena har slutit avtal med en privat markägare om att förvärva 60 hektar intill fastighetskoncernens e-handelskluster utanför Ängelholm, E-city Engelholm. För bara ett par veckor sedan fick koncernens bolag Queenswall besked om att kommunen avser att ta fram en detaljplan för området, trots att kommunstyrelsen nyligen bytts ut.

Fastighetskoncernen Catena utvecklar logistikanläggningar och ligger bakom E-city Engelholm. Klustret huserar i dag bland annat Boozts prisbelönta automatiserade lager och hanteringscenter, samt logistikbolag som DreamLogistics.

Området i Norra Varalöv omfattar i dag cirka 13 hektar och nu vill Catena alltså addera 60 hektar på andra sidan Helsingborgsvägen. Koncernen uppskattar att det totalt kommer finnas 1500-2000 arbetstillfällen i klustret när det står färdigt. Först väntar dock planarbetet som ska reda ut hur området ska utvecklas, vilket väntas ta “från ett till något år”.

– Planen är att skapa ett komplett e-handelkluster, inte bara ett område för lager. Det ska också finnas kompletterande delar som terminaler, fotostudios, restaurangverksamheter och så vidare, som kan ge samordningsvinster till våra kunder, säger Catenas vd Benny Thögersen till Rapidus.

Arbetet med E-city, som inleddes 2015, har skett med Ängelholms kommuns goda minne. Den tidigare socialdemokratiskt ledda kommunstyrelsen hann veckan innan sin avgång ge positivt planbesked för området intill E-city. Och det nya moderatledda styret lär fortsätta på samma spår, enigheten är bred i frågan om att få Nordens största e-handelskluster på plats.

Enligt PostNords E-barometer omsatte svensk e-handel omkring 67 miljarder kronor förra året, vilket motsvarar ungefär 9 procent av detaljhandeln. Det är på nätet som handelns största tillväxt finns, framför allt inom livsmedel, möbler och sport. Omsättningsprognosen för svensk e-handel ligger i år på 77 miljarder.

Emiliano Strauss

Catena har slutit avtal med en privat markägare om att förvärva 60 hektar intill fastighetskoncernens e-handelskluster utanför Ängelholm, E-city Engelholm. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

    Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.