torsdag 29 februari 2024

inloggad som

E-city Engelholm tar nästa steg – trots nytt kommunstyre

Catena har slutit avtal med en privat markägare om att förvärva 60 hektar intill fastighetskoncernens e-handelskluster utanför Ängelholm, E-city Engelholm. För bara ett par veckor sedan fick koncernens bolag Queenswall besked om att kommunen avser att ta fram en detaljplan för området, trots att kommunstyrelsen nyligen bytts ut.

Fastighetskoncernen Catena utvecklar logistikanläggningar och ligger bakom E-city Engelholm. Klustret huserar i dag bland annat Boozts prisbelönta automatiserade lager och hanteringscenter, samt logistikbolag som DreamLogistics.

Området i Norra Varalöv omfattar i dag cirka 13 hektar och nu vill Catena alltså addera 60 hektar på andra sidan Helsingborgsvägen. Koncernen uppskattar att det totalt kommer finnas 1500-2000 arbetstillfällen i klustret när det står färdigt. Först väntar dock planarbetet som ska reda ut hur området ska utvecklas, vilket väntas ta “från ett till något år”.

– Planen är att skapa ett komplett e-handelkluster, inte bara ett område för lager. Det ska också finnas kompletterande delar som terminaler, fotostudios, restaurangverksamheter och så vidare, som kan ge samordningsvinster till våra kunder, säger Catenas vd Benny Thögersen till Rapidus.

Arbetet med E-city, som inleddes 2015, har skett med Ängelholms kommuns goda minne. Den tidigare socialdemokratiskt ledda kommunstyrelsen hann veckan innan sin avgång ge positivt planbesked för området intill E-city. Och det nya moderatledda styret lär fortsätta på samma spår, enigheten är bred i frågan om att få Nordens största e-handelskluster på plats.

Enligt PostNords E-barometer omsatte svensk e-handel omkring 67 miljarder kronor förra året, vilket motsvarar ungefär 9 procent av detaljhandeln. Det är på nätet som handelns största tillväxt finns, framför allt inom livsmedel, möbler och sport. Omsättningsprognosen för svensk e-handel ligger i år på 77 miljarder.

Emiliano Strauss

Catena har slutit avtal med en privat markägare om att förvärva 60 hektar intill fastighetskoncernens e-handelskluster utanför Ängelholm, E-city Engelholm. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.