tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Medeonföretag betatestar diabetesmjukvara i skånska vården

Dianovator är i full färd med en finansieringsrunda på åtta miljoner kronor inför planerad lansering av sin första produkt under första halvan av 2019. Malmöbolagets mjukvara, som analyserar data från dialyspatienter med hjälp av självlärande algoritmer, finns i betaversion och testas hos kliniker i Region Skåne.

– Den digitala plattformen ger vårdpersonal förbättrade möjligheter att analysera och överskådligt se samlad patientdata. Läkare och sjuksköterskor kommer att ges möjlighet att göra tätare och mer specifika korrigeringar av varje enskild patients behandling, förändra insulinförskrivningen baserat på individdata och riskkategorisera patienterna för att prioritera insatsbehov, säger vd Fredrik Ståhl.

Utvecklingen baseras på hans forskning vid LTH i Lund. Tekniken och de självlärande algoritmerna skulle från början implementeras i en app riktad till patienter för att ge beslutsunderlag för dagliga insulininjektioner och måltidsplanering. Men bolaget har omprioriterat för att snabbare komma ut på marknaden och håller nu på att optimera och anpassa funktionerna i det molnbaserade systemet, som är riktat mot läkare och nås via datorn.

– Nu fokuserar vi på att justera modellen efter de kommentarer vi får på betaversionen och sedan kommer vi att satsa på att bygga upp vår försäljning. Vi håller därför på att ta in i storleksordningen åtta miljoner kronor, säger Fredrik Ståhl.

Dianovator bildades ifjol av Fredrik Ståhl, som själv har diabetes, och sysselsätter fem personer. Förra året fick bolaget in sex miljoner kronor i riskkapital från bland andra IT-veteranerna Jan Swedin och Örjan Johansson.

Elisabet Ottosson

Dianovator är i full färd med en finansieringsrunda på åtta miljoner kronor inför planerad lansering av sin första produkt under […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad