torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Baxter är inte AstraZeneca – Baxter är Findus

Kort sagt: Det finns definitivt skäl för Lund att rannsaka sin självbild som den självklara miljön för högteknologiska företag att gro och växa i. Men Baxters varsel är inte ett av dem.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Så var det dags igen. Braskande rubriker och sedvanliga bilder på sammanbitna anställda som lämnar ett stormöte där cheferna gett dem besked om massuppsägningar. Pressade lokalpolitiker som avkrävs svar på hur det kunde gå så här illa och regeringsföreträdare som lovar att flyga hit från Stockholm och ta bolagsledningen i örat.

I Lund börjar det kännas som en trist déjà vu efter AstraZenecas nedläggning, ST-Ericssons smärtsamma omstöpning och inte minst Sony Mobiles återkommande sparpaket. I fallet med Baxter är symbolvärdet extra tungt då den skånska verksamheten har sina rötter i Gambro och Lundaprofessorn Nils Alwalls pionjärforskning om konstgjorda njurar, kommersialiserad på 1960-talet. Det är med andra ord en anrik lundensisk industriklenod som nu blir kraftigt vingklippt av en okänslig företagsledning på andra sidan jordklotet.

Men det finns en avgörande skillnad jämfört med ST-Ericsson, Sony och AstraZeneca: Baxters åtgärd gäller i första hand produktionen, inte utvecklingen. Visserligen försvinner 40 av de 130 anställda inom FoU i Lund, där delar av utvecklingen dessutom sköts av konsulter som är ännu enklare att göra sig av med. Men det är fabrikspersonalen som får ta den största smällen när nästan all nuvarande produktion flyttas till Baxters anläggning till Italien.

Baxters åtgärd har med andra ord större likheter med Findus fabriksnedläggning i Bjuv, då 450 anställda fick gå efter att ägaren Nomad Foods beslutade att flytta produktionen till en existerande fabrik i Tyskland.

Varselbeskedet kommer efter att Baxter redan hyvlat ned verksamheten något i Lund de senaste åren, från runt 800 anställda och konsulter till dagens 700. Och koncernledningen hymlar inte med skälet till flytten av produktionen: de anställda i Italien är billigare i drift. Den faktorn är svår att komma ifrån för Lund – och Sverige som helhet – med mindre än att lönekostnaderna kan kapas genom ökad automation och robotisering i fabrikerna. Men det innebär likväl att antalet arbetstillfällen sjunker, även om minskningen sker mer successivt i takt med att robotarna tar över.

Visst har Lund en stolt industritradition med bland annat Alfa Lavals, Tetra Paks, Flextrus och ÅR Cartons fabriker. Men stadens största tillgång kommer även framöver vara snillena och snilleblixtarna, såväl från universitet som från den nuvarande floran av högteknologiska företag. Det är när vår generations Nils Alwallar inte är tillräckligt för att locka hit och behålla storbolagen och uppstickarna som Lund behöver se sig själv i spegeln.

Och sådana tillfällen saknas inte. Ett färskt exempel är Doro, grundat 1974 och därmed ett nästan lika anrikt Lundabolag som Gambro. Men sedan någon månad tillbaka har bolaget hela sin skånska verksamhet med över 200 anställda koncentrerad till centrala Malmö. Bland annat flyttade hela utvecklingsavdelningen, inriktad på mobiltelefoner, söderut. Det var en åtgärd som knappast gav några krigsrubriker men som säger mer om Lunds utmaningar som skånskt högteknologiskt utvecklingsnav än vad Baxters färska fabriksflytt gör.

Baxters varsel innebär att totalt 360 anställda blir av med jobbet då produktionen flyttas till Italien i etapper fram till slutet av 2022. 320 av dem arbetar inom produktionen och tillhörande stödfunktioner. Totalt sysselsätter Baxter i Lund runt 700 personer. 160 av dem är konsulter, varav ett 100-tal arbetar inom forskning och utveckling.

Kvar blir även läkemedelsberedning av antibiotika till sjukvården i Sverige och Norge, en verksamhet som flyttats från Storbritannien till Lund och godkändes av Läkemedelsverket så sent som i juli.

Kort sagt: Det finns definitivt skäl för Lund att rannsaka sin självbild som den självklara miljön för högteknologiska företag att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.