onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Regionens patentbyråer tuffar på – trots omvälvningar i branschen

Öresundsregionens stora patentbyråer fortsätter att växa i omsättning och anställda, visar Rapidus rundringning. Detta trots att branschen genomgår omställningar som väntas intensifieras de kommande åren.

Bland annat präglas branschen av nya typer av digitala produkter som behöver skyddas. Samtidigt håller patentprocessen på att förändras. Idag är det exempelvis enklare att ansöka om patent i flera länder samtidigt, vilket bland annat innebär minskade intäkter per ansökan för byråerna.

Det nuvarande europeiska patentsystemet har alltså redan eliminerat behovet av att översätta ansökan till alla europeiska språk. Nästa steg är ett avtal om att slopa kravet på validering hos varje land där patenten ska gälla, genom införandet av enhetliga patent och en ny internationell patentdomstol.

– Storbritannien ratificerade nyligen avtalet så nu är det bara Tyskland kvar. Det kan långsiktigt innebära stora förändringar i branschen, det blir ju en rationalisering av hela patentbranschen och vi förbereder oss till exempel med expertgrupper som är insatta i frågan, säger Mats Boström, vd på Ørestadsbaserade Zacco.

Zaccokoncernen – med kontor i bland annat Köpenhamn, Malmö, Lund och Helsingborg – ökade sin totala omsättning till drygt 750 miljoner svenska kronor. De senaste två åren har dessutom personalstyrkan ökat med cirka 100 personer, till dagens 450 medarbetare.

Koncernen har genom åren breddat sig och arbetar idag, utöver patent, med exempelvis varumärkesskydd, tvistehantering och numera också skydd av data och mjukvara, koncernens senaste affärsområden.

Köpenhamnsbaserade Høiberg – med 40 anställda som även finns i Aarhus samt på Medicon Village och Mobile Heights – har valt att gå andra vägen. Under 2017 knoppade bolaget av sin varumärkesavdelning och blev då en renodlad patentbyrå.

Även Høiberg har, enligt Sverigechefen Peter Holm, ökat omsättningen. Ökningen har varit relativ jämn över alla teknikområden: kemi/bioteknik, elektronik/mekanik och mjukvara. Dock syns en skillnad mellan länderna.

– Innovationsklimatet är bättre i Sverige. De senaste årens börsnoteringsboom bland mindre innovationsbolag har gett kapital till bolagen som nu har medel att utveckla sina teknikintensiva produkter och skydda sina associerade intellektuella tillgångar, säger Peter Holm.

Stockholmsbaserade Brann, med kontor i Malmö, gör rekordsiffror. Enligt Skånechefen Kasper Öberg beror det dels på att branschen går starkt fram, dels på interna förbättringar. 2017 landade omsättningen på 140 miljoner kronor med en vinst 10 miljoner för 50-mannabolaget.

Lokalt i Malmö arbetar Brann primärt med små- och mellanstora innovationsbolag. Sedan starten 1949 har byrån utvecklats från ett renodlat immaterialrättsbolag till att även erbjuda mer affärsorienterad rådgivning.

– Det krävs i dag att patentombud har en bredare förståelse för kundernas affärer, säger Kasper Öberg.

Emiliano Strauss

Öresundsregionens stora patentbyråer fortsätter att växa i omsättning och anställda, visar Rapidus rundringning. Detta trots att branschen genomgår omställningar som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.