torsdag 25 april 2024

inloggad som

Turbulens väntar växande patentbyråer

Omsättningen för Öresundsregionens stora patentbyråer tickar uppåt, visar Rapidus rundringning. Bakom tillväxten står i många fall nya affärsområden, då byråerna breddat sig bortom den traditionella rollen för patentkonsulter.

2016 steg antalet beviljade europeiska patent med 40 procent enligt färska siffror från European Patent Office. För svenska företag var ökningen 37 procent. Även om delar av ökningen kan förklaras med kortade handläggningstider vittnar statistiken om ett högtryck i branschen som märks tydligt även hos Öresundsregionens patentbyråer.

– Vi växer både på lokala och internationella kunder. En signifikant andel av vår omsättning kommer nu från kunder i USA, Japan och Kina som vill söka patent i Skandinavien och Europa. Och det är en andel som ökar, säger Mats Boström, vd för Zacco med huvudkontor i Ørestad.

Efter att tidigare ha fått dra ner på personalstyrkan växte Zacco med ett 50-tal personer under 2016, uppger Mats Boström. I dag har koncernen närmare 400 anställda. Omsättningen ökade med fem procent till 508 miljoner danska kronor. Resultatet blev en vinst på 17 miljoner kronor, ungefär samma som 2015, enligt Mats Boström. Han räknar med betydligt starkare tillväxt under 2017.

Malmöbaserade konkurrenten Awapatent, med runt 300 anställda, ökade också de sin omsättning med cirka fem procent till 622 miljoner kronor, uppger vd Magnus Hallin. Även Rikard Roos, vd för Ström & Gulliksson som med 112 miljoner i omsättning senaste räkenskapsåret slog nytt rekord för byrån, vittnar om goda marknadsförutsättningar.

Samtidigt håller hela branschen på att stöpas om då förenklingar i ansökningsförfarandet gjort att intäkterna per patentansökan sjunker.

– Hela patentprocessen har blivit effektivare vilket bland annat innebär att man inte längre behöver översätta ansökan till 20 språk. Det har gjort att inkomsterna per ansökan har sjunkit, vilket har lett till byråerna tittar på nya affärsområden med tätare samarbete med företagen. Att arbeta lite mer som strategikonsulter, säger branschorganisationen Sepafs ordförande Dimitris Giannoccaro.

Awapatent startade nyligen två nya affärsområden: AWA Innovation, samt AWA Strategy med Volvos tidigare IP-chef Henrik Olsson i spetsen. Och på Zacco jobbar i dag ett 40-tal anställda inom koncernens nya gren för IT-utveckling och skydd av mjukvara.

Turbulensen ser ut att öka framöver med införandet av det gemensamma europeiska patent som varit på gång sedan 2009. Trots Brexit-omröstningen väntas Storbritannien under våren ratificera patentfördraget, vilket innebär att det från och med slutet av 2017 eller början av 2018 kan bli möjligt att söka patent i 25 europeiska länder på ett bräde.

– Det kommer innebära ganska stora förändringar i branschen på sikt, framförallt för byråer som jobbar mycket med översättning av patent, säger Peter Holm, Skånechef för danska patentbyrån Høiberg med filialer på Medicon Village och Mobile Heights Center i Lund.

Erik Olausson
Emiliano Strauss

Omsättningen för Öresundsregionens stora patentbyråer tickar uppåt, visar Rapidus rundringning. Bakom tillväxten står i många fall nya affärsområden, då byråerna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.