fredag 26 juli 2024

inloggad som

SEB och Assa Abloy går med i Mobile Heights

Klusterorganisationen Mobile Heights lockar allt fler aktörer utanför mobilbranschen. De senaste veckorna har såväl danska patentbyrån Høiberg som storbanken SEB och dörrjätten Assa Abloy Entrance Systems blivit medlemmar.

Medan SEB främst är ute efter att hitta nya kunder bland små- och medelstora bolag har Assa Abloy Entrance Systems gått med för att få ytterligare kontaktyta gentemot den digitala utvecklingen, uppger Mobile Heights vd Ola Svedin. Av klusterorganisationens budget på knappt sex miljoner kronor under 2016 står medlemsavgifterna för 80 procent.

Bland övriga tillskott i medlemslistan finns designstudion Block Zero i Malmö, grundat av ett gäng tidigare Blackberry-anställda, schweiziska börsbolaget U-blox, som köpte upp Malmöbolaget ConnectBlue 2014, samt danska patentbyrån Høiberg, som stegvis ökat sin skånska närvaro de senaste åren. I dag kommer runt tio procent av omsättningen från svenska kunder uppger Peter Holm, som är delägare och ansvarig för den svenska marknaden.

Høiberg - Marielle Dejligbjerg og Peter Holm    8/2013– Høiberg har i dag verksamhet inom alla teknikområden. Historiskt har dock tyngdpunkten legat inom life science, och i Skåne har Høiberg hittills huvudsakligen varit aktiva på Medicon Village. Vi har inget eget kontor i Lund ännu men det ligger helt klart i pipelinen, säger han till Rapidus.

Høiberg har i dag ett 40-tal anställda i Köpenhamn och Århus. Bland de större kunderna finns bryggerijätten Carlsberg, isoleringsmaterialbolaget Rockwool samt de stora universiteten i Danmark och södra Sverige.

Erik Olausson

Klusterorganisationen Mobile Heights lockar allt fler aktörer utanför mobilbranschen. De senaste veckorna har såväl danska patentbyrån Høiberg som storbanken SEB […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.