tisdag 9 juli 2024

inloggad som

Zacco blir del av IP-jätte

|  ,
|  

Det dansk-svenska patentbolaget Zacco köps upp av brittiska Opsec Security. Tillsammans bildar de en global immaterialrättskoncern med 1.300 anställda och en omsättning på 2,3 miljarder kronor.

Zacco har huvudkontor i Ørestad precis på andra sidan bron och huvudägs av Eterna. Det är ett svenskt family office som tillhör bland andra Harald Mix, som grundat riskkapitalbolaget Altor. Ordförande i Zacco är Harald Mix långtida vapendragare Fredrik Cappelen. Zaccos vd är Mats Boström, tidigare vd för Dan Olofssons IT-bolag Sigma Connectivity.

– Zacco är på väg i en digital omvandling och vi vill även växa geografiskt. Sedan något år har vi undersökt om vi kunde hitta en partner som kan bistå med både kapital och att ta oss vidare digitalt. Vi kom i den gynnsamma positionen att vi fick ett flertal aktörer att välja mellan. Utfallet blev att Opsec lägger ett bud på hela bolaget, säger Mats Boström.

Det är två förhållandevis jämbördiga bolag storleksmässigt som nu går samman. Zacco omsätter ungefär 1 miljard kronor medan Opsec omsätter 1,3 miljarder. Mats Boström vill inte avslöja köpeskillingen, men att det handlar om en miljardaffär är uppenbart.

– Vi är väldigt nöjda, säger han och fortsätter:

– De båda bolagen kompletterar varandra. Zaccos specialitet är att hjälpa kunder att skapa IP (intellectual property, red), som till exempel patent, mönsterskydd och varumärken. Opsec har 120 personer som utvecklar AI och är specialiserat på att monitorera att kundernas IP-rätt efterlevs så att det inte uppstår piratkopior. Tillsammans blir vi ett digitalt, modernt fullserviceföretag inom IP, säger Mats Boström.

Även geografiskt kompletterar bolagen varandra då Opsec har 60 procent av omsättningen i USA och är etablerat i Asien, medan Zaccos huvudmarknad finns i Europa.

Enligt Mats Boström kommer Zacco att finnas kvar som varumärke, men som ett dotterbolag och affärsområde inom den nya koncernen. På Zaccos Malmökontor finns 20 anställda.

– Vi ser inga förändringar i bemanningen till följd av affären. Malmökontoret kommer snarare att växa som en hub för södra Sverige.

Gunnar Wrede

Det dansk-svenska patentbolaget Zacco köps upp av brittiska Opsec Security. Tillsammans bildar de en global immaterialrättskoncern med 1.300 anställda och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.