lördag 27 april 2024

inloggad som

Klen tillväxt för regionens patentbyråer – men Kina drar

Awapatents nya kontor i Kina är bara början. Antalet kinesiska ansökningar till Europeiska patentverket ökade med 16 procent under 2014, enligt siffror som presenteras i detalj nästa vecka. Det har gett avtryck även hos Öresundsregionens patentbyråer, visar Rapidus rundringning.

mats_bostrom– Vi har en hel del ärenden till Kina och företag i Europa som vill skydda sina patent i Kina, men också tvärtom. Det är väldigt hög aktivitet i Kina inom IP, det är ett av de områden som växer för oss, säger Zaccos vd Mats Boström till Rapidus.

Totalt minskade Köpenhamnsbaserade Zaccos omsättning under 2014 med 100 miljoner kronor till 670 miljoner, efter att verksamheten i Holland sålts av. Ifjol hade bolaget 400 anställda, en siffra som idag sjunkit till cirka 350.

Zacco började dock få tillväxt i kvartal fyra ifjol då de gjorde en del nya rekryteringar. Till kunderna kan Zacco numera även räkna logistikjätten UPS, som företaget kommer representera i Europa.

Malmöbaserade Awapatent, med runt 300 anställda varav 70 i Malmö, ökade omsättningen marginellt under 2013 till 548 miljoner kronor. Den siffran låg i princip oförändrad under 2014, uppger vd Magnus Hallin. Att fler och fler kinesiska bolag söker europeiska patent är något Awapatent tagit fasta på med nybildade dotterbolaget AWA Asia. Två kontor öppnades nyligen i Beijing och Hong Kong, från start kommer cirka tio anställda finnas på plats. Vd för bolaget blir Ai-Leen Lim från brittiska Bird & Bird.

Magnus_hallin– Det är en trend som pågått länge och visar att marknaden är oerhört viktigt, Kina satsar strukturerat på att få en position inom kunskapsekonomin, säger Magnus Hallin.

Stockholmsbaserade Brann, med kontor i Lund, ökar sin omsättning någon procent sedan 2013 års siffra på 120 miljoner kronor. Dock har man inte kommit upp i de 127 miljoner som omsättningen låg på 2012. Även om Kina ökat i betydelse ser vd Anders Tangen också en tillväxt av norska kunder.

– År 2014 är finansiellt bättre än 2013. Vi växer även på kundsidan och har mer och mer kunder från Norge, säger vd Anders Tangen.

Under 2014 ökade de kinesiska patentansökningarna hos European Patent Office, EPO, med 16 procent. Förutom den kinesiska ökningen har även USA återtagit en ledande position bland de länder som ansöker om flest patent, enligt preliminära siffror från EPO. Även från Korea har patentansökningarna ökat med ett par få procent, Japan däremot har tappat något. 2014 är ett rekordår då ansökningarna totalt ökade med tre procent sedan ifjol.

Emily Binks

Awapatents nya kontor i Kina är bara början. Antalet kinesiska ansökningar till Europeiska patentverket ökade med 16 procent under 2014, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.