torsdag 25 juli 2024

inloggad som

…som fortsätter genomföra lågt tecknade emissioner

Eurisgruppen har som mest bestått av fem bolag. Men sedan det fientliga övertagandet av Biotech återstår bara moderbolaget European Institute of Science, Euris. Rapidus granskning visar att emissionerna fortsätter samtidigt som verksamheten riktas om.

”Den dyraste och tuffaste skolan i tillämpad aktiekunskap” kallades Eurisgruppen 2011 i Aktiespararnas Riksförbunds granskning av gruppen. Bakgrunden är de många emissioner som genomförts – utan att bolagen visat större framsteg – samtidigt som det inte verkar gått nöd på gruppens huvudpersoner. Dario Kriz anklagades för att föra småsparare bakom ljuset med övervärderade aktier och parallella försäljningar av hans egna och närståendes aktier.

– Det ligger långt tillbaka i tiden och jag har ärligt talat inte mycket tid till att fundera över det som inträffade då, skriver Dario Kriz i ett mejl till Rapidus.

Under första halvan av 2000-talet genomförde Eurisgruppen minst 35 nyemissioner, oftast med vacklande täckning. Flera tiotals miljoner kronor tillfördes gruppens bolag som fortsatte uppvisa röda siffror.

Majoriteten av Euris intäkter har de senaste åren utgjorts av konsultarvoden från Biotech, som övertogs i fjol. Enligt senaste kvartalsrapporten ska Euris nu fokusera på veterinärdiagnostik.

– I och med att Euris numera inte har några portföljbolag kan bolaget koncentrera sig till 100 procent på den egna verksamheten. I dagsläget inriktar vi oss på verktyg inom veterinärdiagnostik. Euris har ju tidigare utvecklat ett liknande verktyg som numera finns i vårt avknoppningsbolag LifeAssays, säger Dario Kriz.

Finansieringen har fortsatt utgjorts av emissioner. I slutet på 2017 tillfördes Euris nära två miljoner kronor i en emission tecknad till 16 procent.

– Vi har kunder som använder vår produkt i sin dagliga verksamhet. Avsikten är att under 2018 expandera för försäljningen av både egna och externa produkter, säger Dario Kriz.

Euris grundades av Dario Kriz 1990 i Lund. Från start skulle bolaget sälja egna och externa kemilabbprodukter samt bolagisera forskningsprojekt. Euris förvärvade och utvecklade totalt ett tiotal patent och fick in en handfull forskningsprojekt.

Euris tidigare portföljbolag är Biotech-IgG, Genovis, LifeAssays och Implementa Hebe, som Dario Kriz fortsatt har ägardelar i.

Emiliano Strauss

Eurisgruppen har som mest bestått av fem bolag. Men sedan det fientliga övertagandet av Biotech återstår bara moderbolaget European Institute […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.