lördag 11 maj 2024

inloggad som

Gasporox-ägare bildar nytt Lundabolag kring gasmätning

Nystartade Norsk Elektro Optikk Lund AB har fått en miljon kronor från Vinnova för att vidareutveckla existerande teknik från moderbolaget Norsk Elektro Optikk. Lundabolaget ska ta fram ett instrument för mätning av gas med laserteknik som i första skedet anpassas för livsmedelsindustrin.

Norsk Elektro Optikk, Neo, är även majoritetsägare i First North-listade Gasporox i Lund, som troligen blir Neo Lunds första kund, uppger teknikchefen Can Xu. Gasporox använder redan i dag Neos teknik i laserbaserade sensorer för kvalitetskontroller av den skyddande atmosfären i matförpackningar.

Mättekniken är framtagen för gasmätning inom olje- och gasindustrin, och nu när Neo Lund ska utveckla en ny teknikplattform anpassad till livsmedelsindustrin ställs andra krav: utrustningen ska vara mindre och gå smidigt att installera under drift i en produktionslinje.

– I dag är tekniken klumpig och analog. Det har hänt mycket inom forskningen, inte minst i Sverige, men inte så mycket har nått industrin. Vi ska de närmaste 18 månaderna ta fram en kompakt och digital laserplattform anpassad för livsmedelsindustrin. Det blir ett prototypsystem som vi ska testa i en pilotanläggning, säger teknikchef på  Neo Lund Can Xu, med bakgrund inom laserforskning vid Lunds universitet.

Lasersystemen kan mäta gashalten i den modifierade atmosfären i exempelvis köttfärstråg och påsar med riven ost utan att förstöra dem. Bland annat mäts koldioxidhalten. I livsmedelsfabriker vill man att alla förpackningar i produktionslinjen kontrolleras. Can Xu siktar på att mätningen ska få ta mindre än 10 millisekunder per förpackning.

– Vi kommer inte att sälja direkt till kund utan gå via våra partner, som exempelvis Gasporox för livsmedelsindustrin, säger Can Xu.

Norsk Elektro Optikk sysselsätter 33 personer vid sitt huvudkontor utanför Oslo. Det nybildade dotterbolaget i Lund har en handfull anställda.

Elisabet Ottosson

Nystartade Norsk Elektro Optikk Lund AB har fått en miljon kronor från Vinnova för att vidareutveckla existerande teknik från moderbolaget Norsk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen