lördag 18 maj 2024

inloggad som

Full gas för Beamonics

|  
|  

Beamonics lanserar sin andra produkt och byter fokus från forskning och utveckling till försäljning, med industriella kunder i sikte.

Bolaget utvecklar laserinstrument för att mäta gas- och partikelnivåer med hög precision. Det startade 2017 under namnet Neo Lund och var en utvecklingsenhet åt Norsk Elektro Optikk – största ägaren i börsnoterade Gasporox som också arbetar med lasermätningar.

2021 förvärvades Neo Lund av Fåhraeus Startup & Growth och Gobia Enterprises, båda storägare i Gasporox, och har sedan dess bytt namn till Beamonics. Hittills har bolagets intäkter fördelats mellan försäljning och licensering av bolagets tekniska plattformar och externa utvecklingstjänster mot kunder. En av kunderna är till exempel Gasporox-avknoppningen Neola Medical.

– Under det kommande året ska vi gå över till att lägga allt mer fokus på vår interna produktutveckling och att marknadsföra våra produkter. Målsättningen är att växa ordentligt under 2024, säger Beamonics vd Can Xu, vars hustru Märta Lewander Xu är vd för Gasporox och Neolas styrelseordförande.

Nu lanserar Beamonics sin andra produkt, en kompakt mobil lasersensor som kan mäta partiklar och gaser på avstånd. Systemet kan kalibreras för att detektera olika molekyler som koldioxid, metangas, ammoniak och svaveloxid.

– Produkten är revolutionerande, det finns ingen liknande utrustning för fjärranalys av gaser som också är så pass kompakt att den går att hålla i handen och drivas på batteri. Nu kan vi nå tillämpningar som vi tidigare inte kunde föreställa oss, till exempel olje- och naturgasindustin. Alla vet att man alltid tappar lite gaser när man borrar, metangas är nog den vanligaste. Men det följer även med andra giftiga gaser som alla inte har lika bra koll på, där kan vi hjälpa till att säkerställa personalens säkerhet.

En annan tillämpning är att mäta förekomsten av väteflorid, en giftig gas som kan utsöndras från överhettade batterier eller batteribränder.

– Vi börjar nu att leta kunder både bland batteritillverkare och företag som använder batterier i sina processer och för dialog med myndigheter. I dag finns det batterier överallt, inte bara i el-bilar, och vid en brand så vill man absolut inte gå nära avgaserna. Såvitt vi vet finns det inget annat effektivt sätt att mäta väteflorid på avstånd, säger Can Xu.

Emiliano Strauss

Beamonics lanserar sin andra produkt och byter fokus från forskning och utveckling till försäljning, med industriella kunder i sikte.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]