onsdag 17 april 2024

inloggad som

Fåhraeus nya fond investerar i miljöteknikbolag…

Serieentreprenören Christer Fåhraeus nya fond, Fåhraeus Startup & Growth, har gjort sin första investering. Fonden köper 50 procent av miljöteknikbolaget Norsk Elektro Optikk Lund – NEOLund – medan investeringsbolaget Gobia Enterprises köper den andra halvan. Fonden har också nu stängt sin finansieringsrunda efter att ha tagit in 300 miljoner kronor.

– Tekniken i NEOLund är supervass! Den kan skjuta en laser över en industri på flera kilometers håll och mäta hur mycket den släpper ut – utan att behöva komma in på området. Nu återstår att se hur den kan bli en kommersiell produkt och vilka som är de möjliga kunderna, säger Fåhraeus Startup & Growths vd Emanuel Eriksson till Rapidus.

Fonden ska nu hjälpa till med företagets strategi, sätta sina representanter i styrelsen och tillsätta en ordförande i form av Sven Ståhl, som bland annat är vd för WEMO Automation i Värnamo. Investeringen för 50 procent av NEO Lund är på sex miljoner kronor och fler affärer är på gång, enligt Emanuel Eriksson.

– Vi räknar med att stänga ytterligare två affärer, som är lite större, inom en till två månader, säger han.

150 miljoner av fondens kapital kommer från Christer Fåhraeus bolag Fårö Capital, där Emanuel Eriksson också är investeringschef. Fårö Capital ska därmed inte investera i nya bolag, men fortsätter att stötta sina gamla innehav. I stället görs fonden investeringar med samma inriktning, att dels gå in tidigt i forskningsbolag inom teknik och life science, dels investera i företag som har produkter på marknaden och är nära att göra en vinst.

– Om två år räknar vi med att ha ett tiotal bolag i fonden och att mellan 50 och 60 procent av kapitalet är investerat. Resten behåller vi för att stötta bolagen och inte riskera utspädning av innehavet. Sedan har vi fyra år där vi hjälper bolagen, följer upp och gör en exit. Så när investeringsfasen är över och det blir lite lugnare kanske vi ska börja tänka på att resa kapital till en ny fond, säger Emanuel Eriksson.

Niclas Lindstrand

Serieentreprenören Christer Fåhraeus nya fond, Fåhraeus Startup & Growth, har gjort sin första investering. Fonden köper 50 procent av miljöteknikbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.