tisdag 7 maj 2024

inloggad som

… som nu kommersialiserar sin forskning

|  
|  

NEOLund startades som en teknisk utvecklingsavdelning åt Norsk Elektro Optikk, som drivs av en norsk forskningsstiftelse. I och med att bolaget köps upp av Fåhraeus Startup & Growth och Gobia Enterprises ska dess tekniska plattformar kommersialiseras med inriktning på miljöteknik.

– Vi har gjort en del leveranser till akademiska aktörer runt om i världen och har bedrivit en del konsulttjänster åt den lokala fotonikindustrin. Med våra nya ägare är målet att hitta nya industriella och kommersiella tillämpningar inom miljöteknik för våra plattformar som använder laser för att mäta gaser, säger NEOLunds vd Can Xu.

Fotonik är en tillämpad vetenskap för att styra och registrera fotoner. Norsk Elektro Optikk placerade sitt utvecklingsbolag i Lund för att komma nära forskningen på universitetet och de högteknologiska företagen i Lund, samtidigt som man också hade andra kommersiella åtaganden i regionen. Can Xu blev bolagets första anställda när det startade 2017 och stannar kvar som vd under de nya ägarna.

– Tills nu har vi primärt bedrivit forskning. Vårt fokus har varit att utveckla högpresterande generiska laserbaserade sensorteknologier, som vi tagit fram elektronik, mjukvara och mekanik för. Nu går vi in i en ny fas där vi tillsammans med de nya ägarna kan hitta nya kommersiella tillämpningar för tekniken. Vi kan till exempel i realtid mäta över en flerfilig motorväg och spåra utsläppen från varje enskild bil, det är omöjligt med konventionell teknik, säger Can Xu.

NEOLunds teknik består av laser som ställs in på specifika våglängder för att analysera olika gaser och till exempel mäta hur stora utsläpp och vilka utsläpp som sker. Utrustningen är portabel – ”stor som en flyttkartong och anpassad för batteridrift” enligt Can Xu – och kan därmed tas med utomhus och till fältet.

– Hur vi går vidare nu är inte beslutat, men självklart ser jag framför mig att vi ska stärka upp teamet också utanför det tekniska området med affärsutvecklare och säljare. Vi har kunder som väntar på oss, säger Can Xu.

Niclas Lindstrand

NEOLund startades som en teknisk utvecklingsavdelning åt Norsk Elektro Optikk, som drivs av en norsk forskningsstiftelse. I och med att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.