onsdag 6 december 2023

inloggad som

Gasporox delar ut dotterbolaget till ägarna

|  ,
|  

GPX Medicals aktie ska enligt planen börja handlas 2 oktober på First North. Innan dess ska moderbolaget Gasporox dela ut sina aktier i dotterbolaget till sina ägare, med Norsk Elektro Optikk och Christer Fåhraeus bolag Fårö Capital i spetsen.

– Vi går alltså till börsen som ett helt fristående bolag. Mitt uppdrag har varit att bereda bolaget för egen kapitalisering och nu är vi redo att tydliggöra värdet i bolaget på marknaden och skapa fortsatta förutsättningar för tillväxt. Vi ser väldigt positivt på alla nya ägare vi får. Norsk Elektro Optikk är en strategisk teknikpartner som vi ser som en långsiktig och stabil storägare, säger Hanna Sjöström, vd på GPX Medical.

I samband med noteringen siktar GPX Medical på att ta in 25 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att vidareutveckla och kliniskt validera bolagets produkt Neola. Det är ett medicintekniskt instrument för kontinuerlig lungmonitorering av för tidigt födda barn. Med hjälp av Gasporox laserteknik, som GPX knoppades av ifrån 2016, ska neonatala barns lungor kunna övervakas dygnet runt och larma vid farliga förändringar.

– Det bygger på över 15 års forskning och helt ny patenterad teknik. Vi fokuserar nu på den allra mest sårbara patientgruppen där behovet av teknikutveckling är mest akut. Det föds i dag fler för tidigt födda barn än någonsin och i FN:s globala mål 2030 3.2 står det specifikt att vi ska förhindra alla dödsfall bland barn under fem år som hade kunnat förebyggas, säger Hanna Sjöström.

Med tiden är målet att vidga tillämpningen till att omfatta större barn och om möjligt även vuxna. I slutet på augusti kommer Gasporox ägare att ta emot företagets aktier i GPX genom en utdelning. Samarbetet mellan bolagen fortsätter, framför allt på tekniksidan, säger Hanna Sjöström. Båda har nyss flyttat till större lokaler i Lund, tillsammans med systerbolaget NeoLund.

Emiliano Strauss

GPX Medicals aktie ska enligt planen börja handlas 2 oktober på First North. Innan dess ska moderbolaget Gasporox dela ut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad