söndag 12 maj 2024

inloggad som

Medviso skalar upp bildanalysen med Vinnova-pengar

Lundabolaget Medviso har beviljats medel från Vinnovas innovationsprogram för medicinteknik, Medtech4Health. Det rör sig om 460.000 kronor som ska användas till att vidareutveckla bolagets mjukvara för medicinsk bildanalys. Även Helsingborgsbaserade Spectronic Medical får del av samma pott.

Tillsammans med forskare från Hjärt-MR-gruppen i Lund, som Medviso samarbetat med sedan starten 2007, siktar bolaget på att göra sin mjukvara kapabel att hantera större datamängder.

– Målet är att vi ska kunna analysera verkligt stora datamängder på tiotusentals patienter och då måste flera delar automatiseras. Nu är våra analyser individuella och kräver att man interagerar mer med mjukvaran, säger Medvisos vd Helen Fransson.

Medviso är en forskningsavknoppning från Lunds universitet inriktad på diagnoshjälp genom automatisk analys av bland annat MR- och CT-bilder. Bolagets mjukvara är godkänt av FDA och har CE-märkning.

Medvisos nettoomsättning under det senaste räkenskapsåret, som slutade sista augusti i år, var omkring 1,9 miljoner kronor. Det är en ökning med en halv miljon från föregående år och enligt vd Helen Fransson har de framför allt en produkt att tacka för ökningen.

– Det är ett stöd till forskare som analyserar töjning i hjärtmuskeln. Vi tog fram analysmetoden tillsammans med forskare i Belgien och den har hittills tagits emot väl, säger Helen Fransson.

Medviso har idag tre anställda och ägs i sin helhet av grundaren Einar Heiberg, sedan Lunds universitets holdingbolag för några år sedan sålde sin andel på 15 procent.

Utöver Medviso finns Spectronic Medical med bland de som får Vinnova-anslag via Medtech4Health. Spectronic Medicals AI-baserade analys av MR-bilder används för att öka precisionen vid cancerbehandling. Som Rapidus nyligen rapporterade är bolaget på väg ut på den europeiska marknaden.

Emiliano Strauss

Lundabolaget Medviso har beviljats medel från Vinnovas innovationsprogram för medicinteknik, Medtech4Health. Det rör sig om 460.000 kronor som ska användas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen