tisdag 28 maj 2024

inloggad som

LU Holding satsar på solenergibolag

|  ,
|  

Teknikbolaget Mbegu Solar tar in Lunds universitets investeringsbolag LU Holding som delägare för att vidareutveckla solcellsdrivna laddstationer för mikroentreprenörer i Afrika. Investeringen kommer främst att användas till att utvärdera ett pilotprojekt med trettio användare i Kenya, säger Mbegu Solars vd Yang Wenjing, som precis har kommit tillbaka från en två månader lång vistelse i det östafrikanska landet.

– Vi ägnade mycket tid åt marknadsundersökningar och såg att behovet av vår solcellslösning är betydligt större på landsbygden än i de urbana områdena. Bara i Kitui identifierade vi 100.000 potentiella kunder, säger Yang Wenjing, som förra året var med på Rapidus och PwCs lista med unga framstående entreprenörer 34:orna.

Mbegu Solars lösning består av en solcellsdriven laddstation med tillhörande betalfunktion. Affärsmodellen bygger på att en mikroentreprenör, exempelvis en butiksägare, tar betalt per laddning, varpå Mbegu Solar tar en avgift för mjukvaran och sedan tar ett mikro-finansieringsbolag sin del av avbetalningen på hårdvaran. Vinsten som blir över betalas ut till den lokala mikroentreprenören. Yang Wenjing tror på en stark tillväxt för branschen.

– Tidigare var det främst satsningar på solcellslösningar inom hushållet, det vill säga att varje hushåll hade sin egen solcellsladdare eller lampa, men nu ser vi en trend som går mer mot inkomstbringande lösningar. Vår idé är att utveckla både teknologin och en plattform som kan användas för att betala off grid-lösningar, säger Yang Wenjing.

Mbegu Solar grundades 2020 och har sitt huvudkontor i Lund. I Kenya finns ett dotterbolag som ansvarar för all pilottestning och hårdvaruutveckling på plats.

Sara Nkwe Assarsson

Teknikbolaget Mbegu Solar tar in Lunds universitets investeringsbolag LU Holding som delägare för att vidareutveckla solcellsdrivna laddstationer för mikroentreprenörer i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.