torsdag 28 mars 2024

inloggad som

LU Holding gör rekordbokslut

|  
|  

Lunds universitets holdingbolag gjorde 2022 resultatmässigt sitt bästa år hittills. Nu finns nya pengar att investera i forskningsbolag.

LU Holding sålde aktier för 29 miljoner kronor, där merparten utgjordes av betalning för aktier i samband med att det amerikanska bolaget Micro Focus förvärvade Lundabaserade Debricked.

IT-säkerhetsbolaget Debricked har bland annat utvecklat produkten Select, som fungerar som en slags sökmotor och används av mjukvaruutvecklare för att hitta sårbarheter i källkod.

– Vår tidigare toppnotering var 2017 då vi avyttrade aktier för strax under 25 miljoner kronor. Nu är vi starkare än någonsin för att kunna investera i avknoppade bolag från Lunds universitets forskning. I snitt brukar vi investera i mellan sex och åtta nya bolag per år, säger Christine Widstrand, vd för LU Holding.

LU Holding har ett 60-tal bolag i portföljen och investerar främst i tidiga bolag inom teknik och life science. Årsbokslutet 2022 omfattar även försäljning av aktier i det noterade bolaget Veg of Lund, samt investeringar för 11 miljoner kronor, bland annat i de fyra nya portföljbolagen Mxwaves, Inceptron, Quritis och Trackpaw Scientific.

Elisabet Ottosson

Lunds universitets holdingbolag gjorde 2022 resultatmässigt sitt bästa år hittills. Nu finns nya pengar att investera i forskningsbolag. LU Holding […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]