fredag 26 april 2024

inloggad som

LU-avknoppning tar in fem miljoner

|  ,
|  

Forskningsbolaget Spec Imaging har tagit fram en patenterad metod för att göra mätningar av grumliga vätskor inom till exempel livsmedels- eller läkemedelsindustrin. Nu tar bolaget in fem miljoner i ny investeringsrunda för att genomföra pilotstudier och vidareutveckla produkten.

– Det finns en rad olika industrier där man behöver göra kvalitetskontroller av vätskor. Ibland är dessa vätskor grumliga och med dagens mättekniker behöver man oftast späda ut dem för att göra mätningar. Det betyder att man behöver plocka ut grumlig vätska ur produktionen, som då kan behöva stoppas tills resultaten kommit. Med oss kan man göra mätningar och få resultat direkt utan att behöva stoppa produktionen, säger Rickard Sjöström, styrelsemedlem från LU Holding som äger 20 procent av bolaget.

Nyemissionen är delvis säkrad av befintliga ägare som LU Holding och bolagets styrelseordförande Fredrik Rosenqvist medan Stena New Ventures blir nya på delägarlistan

– Vår teknik kan tillämpas på många typer av vätskemätningar och vi tittar på var vi ska lägga krutet, det beror lite på vilka pilotstudier som kommer igång. Men vi har hittills två tydliga applikationer inom livsmedel och nu även vatten, säger Rickard Sjöström.

Spec Imaging grundades 2020 av LTH-forskarna Edouard Berrocal, Elias Kristensson, Jeremias Püls och William Chaze, som nu kliver upp som interim-vd. Bolagets mätmetod bygger på forskning från Fysiska institutionen vid Lunds universitet.

Emiliano Strauss

Forskningsbolaget Spec Imaging har tagit fram en patenterad metod för att göra mätningar av grumliga vätskor inom till exempel livsmedels- […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.