fredag 1 mars 2024

inloggad som

LU-avknoppning tar in fem miljoner

|  ,
|  

Forskningsbolaget Spec Imaging har tagit fram en patenterad metod för att göra mätningar av grumliga vätskor inom till exempel livsmedels- eller läkemedelsindustrin. Nu tar bolaget in fem miljoner i ny investeringsrunda för att genomföra pilotstudier och vidareutveckla produkten.

– Det finns en rad olika industrier där man behöver göra kvalitetskontroller av vätskor. Ibland är dessa vätskor grumliga och med dagens mättekniker behöver man oftast späda ut dem för att göra mätningar. Det betyder att man behöver plocka ut grumlig vätska ur produktionen, som då kan behöva stoppas tills resultaten kommit. Med oss kan man göra mätningar och få resultat direkt utan att behöva stoppa produktionen, säger Rickard Sjöström, styrelsemedlem från LU Holding som äger 20 procent av bolaget.

Nyemissionen är delvis säkrad av befintliga ägare som LU Holding och bolagets styrelseordförande Fredrik Rosenqvist medan Stena New Ventures blir nya på delägarlistan

– Vår teknik kan tillämpas på många typer av vätskemätningar och vi tittar på var vi ska lägga krutet, det beror lite på vilka pilotstudier som kommer igång. Men vi har hittills två tydliga applikationer inom livsmedel och nu även vatten, säger Rickard Sjöström.

Spec Imaging grundades 2020 av LTH-forskarna Edouard Berrocal, Elias Kristensson, Jeremias Püls och William Chaze, som nu kliver upp som interim-vd. Bolagets mätmetod bygger på forskning från Fysiska institutionen vid Lunds universitet.

Emiliano Strauss

Forskningsbolaget Spec Imaging har tagit fram en patenterad metod för att göra mätningar av grumliga vätskor inom till exempel livsmedels- […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.