onsdag 29 maj 2024

inloggad som

Skånskt projekt ska ge ny diagnosmetod för hudsjukdomar

En grupp forskare på Biofilms Research Center vid Malmö högskola har fått drygt 14 miljoner kronor från KK-stiftelsen för att utveckla ett slags plåster som kan diagnosticera hudsjukdomar. Bland de näringslivsparter som backar upp projektet med nästan lika mycket finns Malmöbolagen Bioglan och Chromalytica.

Totalt kommer ett 20-tal forskare vara inblandade i det fyraåriga projektet, varav hälften från blivande Malmö universitet. Målet är att utveckla en depå som kan sättas på huden likt ett plåster. Depån ska samla upp småmolekyler som tränger igenom huden och som fungerar som biomarkörer för att diagnosticera exempelvis hudcancer och inflammation i huden. Därmed kan man ersätta den biopsi som är vanlig i dag.

Exakt vilka biomarkörer forskarna ska leta efter är inte klart i dagsläget. Det beror till viss del på vad de inblandade näringslivsparterna är intresserade av uppger professor Johan Engblom, en av de som leder projektet vid Malmö högskola.

– Först och främst måste vi visa sambandet mellan små molekyler och stora, att de små visar samma sak. Där kommer det bli en sållning där vi bara går vidare med de molekyler som fungerar, säger han till Rapidus.

En annan utmaning blir att ”locka ut” småmolekylerna genom huden genom att plåstret fylls med en olje- och vattenbaserad blandning som är gynnsammare för molekylerna än vad kroppen är.

Av projektets budget på strax över 30 miljoner kronor kommer drygt 14 miljoner från KK-stiftelsen. 12,5 miljoner kommer från de sju medverkande företagen i form av arbetsinsatser, uppger Johan Engblom. Utöver Bioglan och Chromalytica handlar det bland annat om Malmöbaserade In-vitro Planttech, ImaGene-IT och noterade Stockholmsbolaget Scibase.

Utöver Malmö högskola deltar forskare från en handfull lärosäten, däribland Lunds universitet, men även Max IV och statliga forskningsinstitutet Rise.

Erik Olausson

En grupp forskare på Biofilms Research Center vid Malmö högskola har fått drygt 14 miljoner kronor från KK-stiftelsen för att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad