fredag 26 juli 2024

inloggad som

Scania blir nyckelkund för Al-Amoudis Crossborder

Lastbilstillverkaren Scania har köpt in Crossborder Technologies lastpall i metall. Ordern är den största hittills för det tungt uppbackade skånska teknikbolaget, som haft en tuff resa sedan första marknadslanseringen 2009.

Affären med Scandia gäller över 600 exemplar av Crossborders lastbärare, som är flera gånger dyrare än de klassiska träpallar som dominerar dagens godsflöden. I gengäld är Crossborders pall bland annat lättare, brandtålig och har längre hållbarhet, något som ska göra den billigare i det långa loppet. Inspirationen till pallen kommer från bilindustrin, där chassidelarna blivit allt slagtåligare trots minskad vikt.

Crossborder gjorde sin första marknadsintroduktion 2009 men försäljningen tog aldrig fart. Sedan dess har bolaget gjort ett omtag och bland annat kompletterat pallen med pallkragar och lock.

Ordervärdet till Scania är på knappt 1,5 miljoner kronor. Det räcker inte långt för att räta upp siffrorna för Crossborder, som de senaste åren gått med 8-10 miljoner kronor i förlust per år. Men vd Ulf Olsson ser det som det första steg.

– Det vi levererat är till enbart ett flöde av tillverkningen i Scanias fabrik i Södertälje, det finns fantastiska möjligheter att leverera till fler delar av Scania-koncernen, säger han till Rapidus.

Crossborder har även affärer på gång med ett antal andra stora industriföretag i Sverige och Norge, uppger Ulf Olsson.

– 2017 kommer vi inte nå break-even, men jag har större förhoppningar om 2018, säger han.

Under tiden stagas Crossborder upp av ägargruppen, med miljardären Mohammed Al-Amoudis svenska bolag Midroc New Technology och börsnoterade Trelleborgs huvudägare Henry Dunkers Förvaltning i spetsen. Bara under våren och sommaren har de skjutit till åtta miljoner kronor i kontanter och genom kvittningsemissioner till Crossborder Technologies.

Crossborder Technologis är beläget i Trelleborg och sysselsätter i dag fem personer, inräknat konsulter. Bland de mindre delägarna syns Volvo Technology Transfer och Almi Invest Syd.

Erik Olausson

Lastbilstillverkaren Scania har köpt in Crossborder Technologies lastpall i metall. Ordern är den största hittills för det tungt uppbackade skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

    Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.