fredag 26 april 2024

inloggad som

Nya miljoner till vattenreningsteknik

Vattenreningsbolaget Watersprint i Lund tar in fyra miljoner kronor från tidigare ägare. Pengarna ska gå till produktutveckling samt försäljning och marknadsföring. Efter en blygsam försäljning i Sverige släpps i september en uppgraderad version av bolagets LED-baserade utrustning för UV-rening av vatten.

Watersprints produkter bygger på patenterad teknik där vatten renas med LED-genererat UV-ljus. Enheterna finns i olika varianter och kan installeras på vattenledningar under vasken, i kaffeautomater eller som portabla fältvarianter drivna av solceller.

De millimeterstora LED-lamporna är monterade på insidan av reningsutrustningen, som kontrolleras av Watersprints egen mjukvara. Tekniken är energisnål och innehåller inga kemikalier, och nu när den kan hantera högre flöden, till exempel från en vattenkran, konkurrerar den med traditionella UV-lampor.

Till skillnad mot traditionella UV-lampor innehåller LED-lampor inte heller något kvicksilver.

Watersprint har referensinstallationer i Sverige, och i länder som bland andra Uganda och Bangladesh. Tillväxtverket gick tidigare i år in med finansiering för installationer i La Paz i Bolivia.

Det finns ett fåtal internationella konkurrenter, men de har ännu ingen lika avancerad teknik, uppger Pete Andersen, vd sedan maj i år.

– Vi har cirka tre år på oss att utnyttja vårt tekniska försprång, och därför söker vi en industriell partner som kan hjälpa oss ta produkterna snabbare ut på marknaderna, säger han till Rapidus.

Watersprint bildades 2013, finns på Medicon Village i Lund och sysselsätter tio personer. Omsättningen landade på 1,2 miljoner kronor ifjol. Största ägare är grundarna Kenneth M Persson, Ola Hansson, Tord Wingren och Lars Montelius samt Hilding Anders tidigare vd Bengt Adolfsson genom BGA-Invest.

Styrelseordförande är Lunds universitets tidigare rektor Per Eriksson. Watersprint har tidigare tagit in runt 15 miljoner kronor.

Elisabet Ottosson

Vattenreningsbolaget Watersprint i Lund tar in fyra miljoner kronor från tidigare ägare. Pengarna ska gå till produktutveckling samt försäljning och marknadsföring. Efter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.