måndag 17 juni 2024

inloggad som

Galecto klubbar storemission

Efter den uteblivna miljardaffären med Bristol-Myers Squibb har svensk-danska Galecto Biotechs styrelse och tunga ägarkrets lagt fast en ny strategi för läkemedelsbolaget. Inom kort planerar Galecto ta in ett tvåsiffrigt miljonbelopp – räknat i euro – för att fortsätta driva sin läkemedelskandidat mot lungfibros vidare i klinisk fas IIb på egen hand, uppger vd Hans Schambye för Rapidus.

Styrelsebeslutet om ny färdriktning kommer kort efter att Bristol-Myers Squibb tackat nej till att utnyttja optionen att få köpa hela bolaget för uppåt 444 miljoner dollar, enligt ett uppmärksammat avtal från 2014.

Hittills har Köpenhamnsbaserade Galecto Biotechs forskning för att ta TD139 mot lungfibros genom fas Ib/IIa kostat ägarna tio miljoner euro. Bolaget siktar alltså med den nya emissionen på att ta in minst lika mycket till, men Hans Schambye vill inte uppge en närmare siffra.

Utöver finansieringen från ägarna har utvecklingen till viss del bekostats av Bristol-Myers Squibb under de två år samarbetsavtalet varade. Alla rättigheter till resultaten i utvecklingsprojektet finns nu hos Galecto Biotech efter att samarbetet avbrutits.

Galecto är intresserade av att ta in nya investerare, men riktar nyemissionen också mot de existerande ägarna, vilka är beredda att skjuta till mer kapital, enligt Hans Schambye. Galectos största ägare är Novo Seeds, Merck Ventures, Sunstone Capital and Seed Capital. Bolaget har pengar kvar för att drivas vidare under tiden, uppger Hans Schambye.

– Det är inte många läkemedelskandidater som har förts genom klinisk fas IIa med endast tio miljoner euro i kostnader. Vi har löpande blivit kontaktade av intresserade investerare som tycker det är ett spännande projekt med attraktiv indikation, säger han till Rapidus.

Galecto Biotech har under tiden också arbetat med att ta fram en projektportfölj som innehåller tre ytterligare substanser vilka är i preklinisk fas. Bolaget har i dagsläget sex anställda, men kommer bli fler under året.

Elisabet Ottosson

Efter den uteblivna miljardaffären med Bristol-Myers Squibb har svensk-danska Galecto Biotechs styrelse och tunga ägarkrets lagt fast en ny strategi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.

 • Omvänd vinstvarning från Lundabolag

  Lundabolaget Hansa Biopharma flaggar för en ökad försäljning i första kvartalet, strax innan årsredovisningen för 2023 släpps.

 • Amniotics köps upp

  Läkemedelsforskningsbolaget Amniotics räddas från konkurs i en helskånsk affär genom att Magle Chemoswed köper bolaget. Priset per aktie är 0,004 kronor motsvarande 11 Mkr för hela bolaget.

 • 335 Mkr till Rapidus-34:a

  Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.