fredag 26 april 2024

inloggad som

Galecto klubbar storemission

Efter den uteblivna miljardaffären med Bristol-Myers Squibb har svensk-danska Galecto Biotechs styrelse och tunga ägarkrets lagt fast en ny strategi för läkemedelsbolaget. Inom kort planerar Galecto ta in ett tvåsiffrigt miljonbelopp – räknat i euro – för att fortsätta driva sin läkemedelskandidat mot lungfibros vidare i klinisk fas IIb på egen hand, uppger vd Hans Schambye för Rapidus.

Styrelsebeslutet om ny färdriktning kommer kort efter att Bristol-Myers Squibb tackat nej till att utnyttja optionen att få köpa hela bolaget för uppåt 444 miljoner dollar, enligt ett uppmärksammat avtal från 2014.

Hittills har Köpenhamnsbaserade Galecto Biotechs forskning för att ta TD139 mot lungfibros genom fas Ib/IIa kostat ägarna tio miljoner euro. Bolaget siktar alltså med den nya emissionen på att ta in minst lika mycket till, men Hans Schambye vill inte uppge en närmare siffra.

Utöver finansieringen från ägarna har utvecklingen till viss del bekostats av Bristol-Myers Squibb under de två år samarbetsavtalet varade. Alla rättigheter till resultaten i utvecklingsprojektet finns nu hos Galecto Biotech efter att samarbetet avbrutits.

Galecto är intresserade av att ta in nya investerare, men riktar nyemissionen också mot de existerande ägarna, vilka är beredda att skjuta till mer kapital, enligt Hans Schambye. Galectos största ägare är Novo Seeds, Merck Ventures, Sunstone Capital and Seed Capital. Bolaget har pengar kvar för att drivas vidare under tiden, uppger Hans Schambye.

– Det är inte många läkemedelskandidater som har förts genom klinisk fas IIa med endast tio miljoner euro i kostnader. Vi har löpande blivit kontaktade av intresserade investerare som tycker det är ett spännande projekt med attraktiv indikation, säger han till Rapidus.

Galecto Biotech har under tiden också arbetat med att ta fram en projektportfölj som innehåller tre ytterligare substanser vilka är i preklinisk fas. Bolaget har i dagsläget sex anställda, men kommer bli fler under året.

Elisabet Ottosson

Efter den uteblivna miljardaffären med Bristol-Myers Squibb har svensk-danska Galecto Biotechs styrelse och tunga ägarkrets lagt fast en ny strategi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.