onsdag 1 maj 2024

inloggad som

MFF ännu ensamma i ekonomiska toppdivisionen

|  , , ,

Anders HaskelKort sagt: Det är inte särskilt överraskande att MFF tog hem klubbens 19:e SM-guld. Oddsen på att säkra titeln även 2017 är dessutom låga. Ekonomiskt är klubben nämligen lika överlägsen konkurrenterna som inför den här säsongen, samtidigt som ledarstaben och ungdomsverksamheten byggs ut.

Av Anders Haskel, gästskribent

Det blev som många i Malmö hoppades och som ännu fler trodde. Malmö FF tog hem det allsvenska guldet 2016 och är med 19 svenska mästerskap dessutom den klubb som vunnit flest gånger. Att ingen är särskilt överraskad beror på att det är ett känt faktum att de klubbar som har de högsta intäkterna, och därmed har råd att lägga mest pengar på sina spelartrupper, också når de största sportsliga framgångarna.

Under enskilda år kan andra faktorer spela in, och det var det som drabbade MFF i fjol då laget slutade på en försmädlig femteplats, men över tiden finns det ett tydligt samband mellan personalkostnader och tabellplacering.

Revisionsbyrån Deloitte tar sedan några år fram en svensk variant av en rapport som under lång tid granskat ekonomin och prestationerna på planen i brittisk och europeisk fotboll.

Kopplingen är glasklar. De fem svenska lag som haft de högsta kostnaderna för löner de senaste fyra åren (Malmö FF, AIK, IFK Göteborg, Elfsborg och Häcken) intar också i samma ordning de fem högsta genomsnittliga tabellplaceringarna.

De klubbar som vill utmana sportsligt måste alltså också förbättra sin ekonomiska styrka. Och det finns i praktiken inget som pekar mot att någon annan klubb ens är i närheten av att utmana Malmö i ekonomiskt avseende.

Klubben ledde intäktsligan redan innan Champions League-spelet och spelar numera i en helt egen ekonomisk division med en halv miljard kronor i eget kapital och några hundra miljoner på banken.

Ingen av de svenska konkurrentklubbarna har under de senaste åren fått ett engångslyft genom lönsamt Europaspel eller spelarförsäljningar som ekonomiskt sticker ut.

Snarare ser det ut som att många lag står och stampar på samma plats som tidigare. AIK, som ofta lyfts fram som en av Malmö FF:s främsta sportsliga utmanare, har tappat ungefär 20 procent av hemmapubliken i år och det lär slå mot det ekonomiska resultatet. Malmös allsvenska publiksnitt på hemmaplan har däremot ökat.

IFK Göteborg har det ännu tuffare. För ett år sedan tvingades bland annat en försäljning fram av klubbens träningsanläggning Kamratgården, något som väckte upprörda känslor hos många inbitna supportrar. Klubben försöker hålla näsan över vattenytan, men en tydlig förbättring av ekonomin är långt borta.

Malmös ekonomiska styrka innebär inte bara att det går att ta lite större risker och värva spetsspelare som klubben kanske annars fått avstå ifrån – ett par sådana förvärv som helt klart gjort skillnad genomfördes inför den här säsongen. Klubben kan också kosta på sig en mer komplett tränarstab än vad andra har råd med.

Mer pengar kan också läggas på ungdomsverksamheten, vilket förhoppningsvis leder till att klubben får fram fler egna talanger som kan slussas till A-laget. Resultatet av ungdomsverksamheten har för övrigt visat sig i år genom att MFF:s U19-lag blev svenska mästare i sin åldersklass. Malmö är också den klubb som varit mest representerad i år i flera av de svenska ungdomslandslagen.

Matcherna ska förvisso avgöras på planen. Men det är hos ekonomichefen som nyckeln till framgången finns. Och sedan gäller det att hålla det kanske främsta långsiktiga hotet borta, vilket har drabbat flera andra klubbar  – att fel personer hamnar på viktiga positioner i styrelse och ledning.

Kort sagt: Det är inte särskilt överraskande att MFF tog hem klubbens 19:e SM-guld. Oddsen på att säkra titeln även […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad