onsdag 27 mars 2024

inloggad som

Nya EU-regler sätter press på Skånes revisionsbyråer

Till sommaren införs nya EU-regler som begränsar hur länge börsbolag och banker kan ha samma revisor. I Skåne väntar ”århundradets fajt” då storbolag som Trelleborg, Peab och Wihlborgs därmed tvingas byta byrå.

De nya EU-reglerna införs som en konsekvens av finanskrisen 2008 och är tänkta att öka genomlysningen och kontrollen av storbolag. Den exakta svenska utformningen klubbas i riksdagen först under våren. Men klart är att banker, finansinstitut och samtliga bolag noterade på Stockholmsbörsens huvudlistor och NGM inte kommer få anlita samma revisionsbyrå mer än tio år i sträck utan att upphandla tjänsterna på nytt.

Per Karlsson– Det kan bli århundradets fajt, hela havet stormar, med ett antal stora uppdrag som måste roteras, säger Per Karlsson, regionchef i södra Sverige för EY.

Bland de skånska börsbolagen som haft samma revisionsbyrå i mer än tio år finns Peab, som anlitar KMPG, Wihlborgs, som använder Deloitte, och Trelleborg, där PwC sköter revisionen. Bara för dessa tre börsbolag handlar det sammanlagt om uppdrag för mer än 40 miljoner kronor per år som kommer i spel.

Med övergångsregler kommer de nya direktiven inte få genomslag än på några år. Men i Danmark har rederijätten Mærsk just beslutat välja bort KPMG som revisionsbyrå och enbart behålla PwC för att gå de nya reglerna till mötes.

– Det kommer få effekt då många måste byta byrå. Några av våra kunder kommer behöva lämna oss av anda skäl än affärsmässiga. Vi får försöka få in nya kunder, säger Lars Nilsson, kontorschef i Malmö för PwC.

Byrån har runt 400 anställda i Skåne varav hälften i Malmö.

De nya EU-direktiven minskar dock inte den totala efterfrågan på revisionstjänster och Maria Ekelund, kontorschef för de 110 anställda på Deloitte i Malmö, ser en möjlighet att skaffa nya uppdrag. I dag har Deloitte en mindre andel av börsbolagen i kundlistan.

Maria Ekelund– Vi ser positivt på att det blir en rotation i branschen. Många bolag har haft samma revisionsbyrå en mycket lång tid, säger hon.

På EY, med 400 anställda i södra Sverige varav merparten i Skåne, är Per Karlsson inne på samma spår.

– Vi är inte störst i den här sektorn, varken i Sverige eller regionen. Det är andra som har mest att förlora, säger han.

Erik Olausson

Till sommaren införs nya EU-regler som begränsar hur länge börsbolag och banker kan ha samma revisor. I Skåne väntar ”århundradets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Sportscom avbryter satsningen

    Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

  • Mer kapital till skånska bolag

    De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.