torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Grön mjukvara ger tredubblad omsättning till Malmöföretag

Position Greens preliminära årsredovisning visar att Malmöbolaget tredubblade sin omsättning under 2017, till drygt två miljoner kronor. Bakom tillväxten ligger en rad kontrakt med tunga industribolag, samt nya EU-direktiv om hållbarhetsredovisning.

Bolaget startades för snart tre år sedan med idén att utveckla en mjukvara som kan hjälpa företag med deras hållbarhetsarbete, med fokus på hållbarhetsredovisningen. Namnet kommer från ett tidigare Lundaföretag som IT-bolaget OMMH:s grundare låg bakom.

– Ola Andersson på OMMH var schysst nog att ge oss namnet eftersom vi tyckte det passade oss bra. Förutom det har vi ingen koppling till det förra bolaget, säger Rickard Häll, medgrundare och vd på Position Green.

Som förklaring till bolagets tillväxt pekar han på kundlistan som de jobbat ihop, där stora internationella spelare om Höganäs, Absolut vodka, Nordic Capital, Safegate, AF Bostäder och EcoLean finns med.

– Vår mjukvara är väldigt generisk och lätt att anpassa till olika affärsområden. Vi har dessutom byggt in flera nationella och internationella mål- och rapporteringskriterier, som till exempel Global reporting initiative och FN:s 17 utvecklingsmål, säger Rickard Häll.

Position Green får även draghjälp av den nya årsredovisningslagen som trädde ikraft förra året till följd av ett EU-direktiv. Den nya lagen kräver bland annat att alla större företag ska upprätta en hållbarhetsrapport.

– Grundtanken är att verktyget ska hjälpa företag att driva ett proaktivt hållbarhetsarbete och till exempel kunna jämföra olika parametrar över tid. Vi är två i bolaget som tidigare jobbat för Deloitte och har därför hämtat lite inspiration från hur bokföring går till, säger Rickard Häll.

Tillsammans med medgrundaren Daniel Gadd är Rickard Häll huvudägare i Position Green, genom holdingbolaget Häll & Gadd. Duon stod också bakom entreprenörskonferensen Doer’s Event, som numera ligger på is.

Emiliano Strauss

Position Greens preliminära årsredovisning visar att Malmöbolaget tredubblade sin omsättning under 2017, till drygt två miljoner kronor. Bakom tillväxten ligger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.