torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Excel-arket borgar för nytt guld till MFF

|  ,
|  

HaskelKort sagt: En femteplats i årets allsvenska är inget annat än ett misslyckande för Malmö FF. Statistiken pekar samtidigt på att pengar spelar en avgörande roll för vem vinner mest över tiden. Och med en ekonomi som befinner sig i en helt annan division än de allsvenska kollegornas är det inte bara hjärtat hos supporterna som talar för nytt guld 2016.

Av Anders Haskel, gästskribent

I skuggan av terrordåden i Paris tar Malmö FF om en knapp vecka emot den franska storklubben Paris Saint-Germain med Malmösonen Zlatan Ibrahimovic i spetsen. Oavsett slutresultat – Paris är för övrigt skyhöga favoriter – bidrar den stora uppmärksamheten kring matchen till att ytterligare stärka Malmös varumärke som fotbollsstad och därmed möjligheten att locka publik och sponsorer. Skulle Malmö överraska och ta poäng i matchen flyter dessutom ytterligare några miljoner i prispengar in på MFF:s redan feta bankkonto.

Oavsett vilket har klubbens ekonomiska, och därmed också sportsliga förutsättningar, aldrig varit bättre för att under lång tid dominera svensk fotboll och på nytt leva upp till det begrepp som lär ha myntats av den legendariska ledaren Eric Persson: ”Guld det tar man, silver det får man”. Genom att ha kvalificerat sig två år i rad till den med svenska mått mätt mycket penningstinna Champions League-turneringen spelar nämligen MFF numera i en helt egen ekonomisk division i Sverige.

Orsakerna till att det inte gick bättre i årets allsvenska har ältats på mediernas sportavdelningar och är inget som jag tänker gå närmare in på här, men om inte välbetalda medarbetare (fotbollsspelare i det här fallet) lyckas hitta rätt motivation, fokus och förmåga att samarbeta optimalt misslyckas alla organisationer.

Revisionsbyrån Deloitte har studerat sambandet mellan ekonomi och sportslig prestation. Undersökningarna som är gjorda både i Sverige och utomlands visar tydligt att de klubbar som har störst resurser att lägga på sina spelartrupper också skapar de bästa resultaten. Under enskilda år finns det undantag, men över tiden är det rikast som vinner.

Malmö FF kan alltså ha drabbats av just ett sådant undantagsår under 2015, men om klubben framöver sköter sina kort något så när rätt kommer ordningen snart att vara återställd. Även utan Champions League-framgångar hör MFF till de klubbar som har de absolut bästa ekonomiska förutsättningarna för att lyckas. Med en stor del av CL-miljonerna kvar på bankkontot samtidigt som ett antal investeringar är gjorda som skapar ännu bättre förutsättningar för långsiktiga ekonomiska och därmed också sportsliga framgångar är det svårt att se hur klubben skulle kunna misslyckas.

Rätt personal (det vill säga en slagkraftig spelartrupp) finns till stora delar på plats. Kanske en ny tränare måste rekryteras eftersom det ryktas om att den nuvarande Åge Hareide är på väg att ta över Danmarks landslag, men det är en fråga som är fullt hanterbar och ett par så kallade spetsspelare kan behöva köpas in.

Gällande såväl möjligheten att rekrytera tränare som att värva de rätta spelarna är klubben i en unik position. Låt oss göra tankeexperimentet att MFF skulle vilja köpa de elva dyraste spelarna i Sverige, borträknat dem som redan finns i klubben. Enligt spelarvärderingarna på sajten fotbolltransfers.com skulle kostnaden hamna runt 160 miljoner kronor. Även om det finns stor osäkerhet i värderingen av enskilda spelare ger detta en indikation på vilken nivå kostnaderna ligger för att värva ihop ett allsvenskt topplag. Och det är bara hälften av de pengar Malmö hämtat in på två års Champions League-spel.

Nu kommer MFF naturligtvis inte att shoppa loss bland de allsvenska konkurrenterna och värva ihop ett helt nytt lag. Mest realistiskt är att en eller ett par enskilda spelare köps in för ett lite större belopp medan det sedan handlar om att hitta ytterligare någon spelare vars nuvarande kontrakt är på väg att löpa ut.

Jämför vi detta med allsvenska toppkonkurrenter som Norrköping, Göteborg, AIK och Elfsborg kan det för dem innebära en mycket stor ekonomisk ansträngning att värva en enda spelare. Rekryteringar av toppnamn förutsätter ofta att klubbarna samtidigt kan göra en lyckad försäljning av någon annan i truppen.

Det är mycket som skiljer sportens värld från företagarvärlden. En likhet är dock att den som har god tillgång till kapital ofta har ett försprång framför konkurrenterna. Därför behöver det inte vara fotbollsexperterna som kommer att vara bäst på att gissa allsvenskan 2016. Den som kan läsa en resultat- och balansräkning kan ha lika goda förutsättningar att lyckas.

Kort sagt: En femteplats i årets allsvenska är inget annat än ett misslyckande för Malmö FF. Statistiken pekar samtidigt på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.