söndag 12 maj 2024

inloggad som

Universitet går samman för att öppna labb för näringslivet

Malmö högskolas biofilmforskning, avdelningen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet och life science-inkubatorn Smile går samman i ett projekt om att öppna sina labblokaler för företagare i regionen. Trion filar som bäst på en ansökan till EU:s strukturfond för att kunna sjösätta satsningen Open Labs Skåne.

De tre organisationerna vill erbjuda sin specialistkompetens tillsammans med körtid på avancerade analysinstrument och annan utrustning som i många fall är för dyra att köpa in för privata aktörer. Målgruppen är regionens forskande företag inom life science, materialvetenskap, kemi och livsmedel.

Magdalena_Almén– I projektet ska vi bygga upp strukturer, bland annat hemsidan, och rutiner som avtalsmallar och liknande, och se till vi blir lätta att hitta, säger Magdalena Almén, koordinator för projektet från Malmö högskola.

De laboratorier som ska öppnas upp finns på tre ställen:

*Biofilms Research Center for Biointerfaces vid Malmö högskola flyttade förra året in i ett av husen på Medeon-området i välutrustade lokaler som lämnades av läkemedelsbolaget Acadia i samband med bolagets avveckling i Malmö.

*Smile-inkubatorn har laboratorier för bland annat cellodling och histologi som övergavs av AstraZeneca när bolaget för flera år sedan lade ner sin utveckling i Lund.

*Avdelningen för livsmedelsteknik har apparathallar och laboratorier på Kemicentrum i Lund.

Ansökan lämnas in i september. Magdalena Almén uppskattar att budgeten för projektet kommer att landa runt tio miljoner kronor, varav knappt hälften från fonden. Resten av budgeten är redan säkrad, vilket krävs för att få anslaget, framför allt som in kind-bidrag av de tre huvudaktörerna. Region Skåne går in med 750.000 kronor.

Elisabet Ottosson

Malmö högskolas biofilmforskning, avdelningen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet och life science-inkubatorn Smile går samman i ett projekt om att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen