fredag 26 juli 2024

inloggad som

Tillfällig comeback för Lunds mobilutvecklare

mini_erikKort sagt: Den senaste tiden har den traditionella mobilutvecklingen gjort ett något oväntat återtåg i Lund. Men på sikt är frågan hur länge det är relevant att tala om ett mobilkluster.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Under sommardvalan kom den kvartalsrapport som Lundachefen Pär Thuresson och resten av den pressade Sony-ledningen väntat på. Efter återkommande mångmiljardförluster och smärtsamma neddragningar som decimerat personalstyrkan i Lund visar Sony Mobile faktiskt vinst igen, om än med blygsamma 400 miljoner yen eller motsvarande 33 miljoner kronor. För helåret räknar Sony-ledningen nu med ett överskott på drygt 400 miljoner kronor från sin mobildivision.

Kvartalssiffrorna kommer knappt två månader efter att schweiziska Sirin Labs visat upp sin första mobiltelefon, till stora delar utvecklad av Sigma Connectivity i Lund. Som mest har över 120 personer hos Sigma Connectivity arbetat med projektet, som även framöver kommer sysselsätta tiotals anställda för uppgraderingar och vidareutveckling.

Trots all hajp kring wearables och uppkopplade prylar i allt från bilchassin till kylskåp finns det alltså fortfarande pengar att tjäna på att utveckla mobiltelefoner i Lund. Det är en oväntad slutsats för ett kluster som tvingats vänja sig vid dåliga nyheter. Under sommaren presenterade till exempel Ericsson ytterligare sparåtgärder och minskade investeringar i forskning och utveckling – även om det ännu är oklart i vilken mån den skånska verksamheten drabbas.

Sony Mobiles knappa plusresultat kommer efter stenhård fokusering på de dyraste, mest lönsamma modellerna och ledningen räknar bara med att sälja 19 miljoner mobiler i år, vilket är en halvering sedan 2014. Sony Mobiles del av den globala marknaden räknas numera i promille.

I fallet med Sirin är målgruppen ännu smalare. Med ett försäljningspris på 115.000 kronor per telefon kommer det knappast vara lönt att ens mäta globala marknadsandelar.

Sirins nysatsning och Sony Mobiles plussiffror är dock uppfriskande undantag från den underliggande trenden. Med åren har det blivit allt tuffare att tjäna pengar på mobilmarknaden och sedan 2008 har tusentals tidigare mobilutvecklare i Lund sugits upp av företag i helt andra branscher, som tursamt nog har insett potentialen för radio- och mobilteknik inom sina fält.

Av de knappt 1.000 anställda och konsulter som fått lämna Sony Mobile i det senaste årets neddragning har en stor del svalts av företag som Malmöbaserade Anima, som ska lansera sina smarta klocka i slutet av året, Bosch, som startat en växande utvecklingsavdelning i Lund inriktad på mjukvara i bilar, och IBM, som är i färd med att bygga upp Client Innovation Center i Malmö. Hittills har IBM anställt runt 50 av de 300 som utvecklingscentret ska sysselsätta i slutet av 2017. Och i nordöstra Lund har kameratillverkaren Axis skalat upp planerna på sitt nya huvudkontor, några få pedaltag från Sony Mobiles hus.

Även Fingerprint Cards, som svällt till 245 egna anställda varav en majoritet i Öresundsregionen, har till stora delar baserat sin skånska expansion på tidigare Sony- och Ericssonanställda. Här handlar det visserligen om utveckling till mobilbranschen men Fingerprint Cards teknik för avläsning av fingeravtryck är ändå en bra bit från den traditionella mobilutveckling som länge var stommen i Tekniklund.

Att gränserna mellan mobilbranschen och andra teknikområden suddas ut märks även på andra sätt. Klusterorganisationen Mobile Heights räknar numera såväl låsjätten Assa Abloy som uppstartsbolaget BrainLit, inriktat på adaptiv belysning, och förpackningsbranschens förening PackBridge som medlemmar. Ola Svedin, som tog över vd-posten för precis ett år sedan, arbetar aktivt på att bredda organisationens fokus till uppkopplad teknik, signalbehandling och inbyggda system. Det lär redan finnas funderingar på att ersätta förledet ”Mobile” i namnet Mobile Heights.

Ur ett större perspektiv är det en fundamental förändring vi är inne i, då programmerbar elektronik letar sig in i allt fler skrymslen, mobilen blivit den primära persondatorn och teknikområdena i allt högre grad överlappar varandra.

Trogna Rapidusläsare vet att vi alltid taggar det vi skriver efter vilken bransch det berör. Den här analysen är till exempel taggad som ”IT/mjukvara”, ”IT/hårdvara” och ”Telekom”. Frågan är hur länge det är meningsfullt att göra en sådan uppdelning?

Kort sagt: Den senaste tiden har den traditionella mobilutvecklingen gjort ett något oväntat återtåg i Lund. Men på sikt är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.