fredag 26 juli 2024

inloggad som

TikoMed tar in 21 miljoner och söker partner

Läkemedelsbolaget TikoMed har under våren tagit in ytterligare 21 miljoner kronor för att fortsätta utvecklingen av sin läkemedelskandidat mot kritisk ischemi. Samtidigt pågår diskussioner med eventuella partner, med målet att utlicensiera produkten.

Ischemiska sjukdomar är en stor sjukdomsgrupp orsakad av otillräcklig blodtillförsel i någon del av kroppen, orsakade av bland annat blodproppar. TikoMed har utvecklat en läkemedelssubstans, TM-700, som stimulerar till att skapa nya blodkärl i kroppsdelar med dålig blodtillförsel. Därigenom kan vävnader och organ få näring, syre och borttransport av slaggprodukter. Substansen har redan prövats i prekliniska studier vid stroke, svår ben-ischemi och vid hjärtinfarkt med mycket goda resultat, uppger företagets vd Anders Waas.

Under 2015 tog företaget in sammanlagt 26 miljoner kronor genom två emissioner. Bakom vårens kapitalresning, som består av en kontantbetalning på 11,5 miljoner kronor och en kvittningsemission på 9,9 miljoner, står en blandning av gamla och nya investerare, vilka de är vill dock inte Waas gå in på. Med pengarna ska företaget inleda kliniska studier, med ambitionen om att ingå partnerskap med ett större läkemedelsbolag som kan driva fram substansen till färdigt läkemedel.

Andes Waas– Pengarna ska finansiera och utveckla värdet av projektet, så att vi är starka i förhandlingar med bolag, säger Anders Waas till Rapidus.

I företagets substansportfölj finns även produkten Ibsolvmir, som motverkar bortstötande av transplanterade insulinproducerande celler hos patienter med svår diabetes typ 1 och kronisk pankreatit. Fas II-studier delfinansierade av statliga National Institute of Health i USA har genomförts, men ännu har rapporten från studien inte släppts.

I dag arbetar sju personer med TikoMed, som har huvudkontor i Viken och forskningsenhet i Uppsala Science Park. Företaget grundades 2002 av Adam Bruce, som tillsammans med familjemedlemmar är största ägare i TikoMed.

Hanna Sigeman

Läkemedelsbolaget TikoMed har under våren tagit in ytterligare 21 miljoner kronor för att fortsätta utvecklingen av sin läkemedelskandidat mot kritisk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

    Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.