fredag 26 juli 2024

inloggad som

Han leder dansk 78-miljonerssatsning på ESS och Max IV

Danmarks hittills största satsning för näringslivssamarbete med ESS och Max IV har fått en ny chef på plats. Det är den tidigare vd:n för flygbolaget DAO Aviation, Jimmy Binderup Andersen, som kommer basa över 78-miljonerssatsningen Linx.

Linx står för Linking Industry to Neutrons and X-rays. Av 78 miljoner danska kronor som hittills kommit in i finansiering står statliga Innovationsfonden för 50 miljoner. Projektet löper fram till åtminstone 2021 och målet är att agera som en ingång för danska företag till miljardanläggningarna ESS och Max IV i Lund.

jimmy binderup andersen– Jag har precis inlett med arbetet med en affärsplan, som ska vara igång i maj, säger Jimmy Binderup Andersen till Rapidus.

Han kommer att ha ett fast kontor med sekretariat hos arbetsgivarorganisationen Dansk Industri.

Föregångaren till Linx är det mindre projektet NXUS, med Lise Arleth i spetsen. Hon är fysikprofessor vid Köpenhamns universitets avdelning för röntgen- och neutronforskning. I NXUS, som pågår till och med i år, har 16 företag utforskat framtida möjligheter på ESS.

Lise Arleths erfarenheter tyder på att samarbeten mellan större danska teknikbolag och ESS kommer vara avgörande för om bolagen kan dra till sig tillräckligt många forskare.

– Det är ingen tvekan om att ett samarbete med ESS blir en konkurrensparameter för företagen i kampen om att locka till sig de bästa forskarna. De som inte samarbetar med ESS kan helt enkelt bli bortvalda, säger Lise Arleth.

15 danska aktörer har hittills gått med i Linx, däribland Novo Nordisk, Grundfos, Velux och Rockwool samt Köpenhamns universitet, DTU och Aarhus universitet.

– Tanken är att företagen på sikt också ska bidra till Linx-projektet. Det kommer ske när de kan se att det betalar sig, säger Lise Arleth.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Danmarks hittills största satsning för näringslivssamarbete med ESS och Max IV har fått en ny chef på plats. Det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.