måndag 29 april 2024

inloggad som

Han leder dansk 78-miljonerssatsning på ESS och Max IV

Danmarks hittills största satsning för näringslivssamarbete med ESS och Max IV har fått en ny chef på plats. Det är den tidigare vd:n för flygbolaget DAO Aviation, Jimmy Binderup Andersen, som kommer basa över 78-miljonerssatsningen Linx.

Linx står för Linking Industry to Neutrons and X-rays. Av 78 miljoner danska kronor som hittills kommit in i finansiering står statliga Innovationsfonden för 50 miljoner. Projektet löper fram till åtminstone 2021 och målet är att agera som en ingång för danska företag till miljardanläggningarna ESS och Max IV i Lund.

jimmy binderup andersen– Jag har precis inlett med arbetet med en affärsplan, som ska vara igång i maj, säger Jimmy Binderup Andersen till Rapidus.

Han kommer att ha ett fast kontor med sekretariat hos arbetsgivarorganisationen Dansk Industri.

Föregångaren till Linx är det mindre projektet NXUS, med Lise Arleth i spetsen. Hon är fysikprofessor vid Köpenhamns universitets avdelning för röntgen- och neutronforskning. I NXUS, som pågår till och med i år, har 16 företag utforskat framtida möjligheter på ESS.

Lise Arleths erfarenheter tyder på att samarbeten mellan större danska teknikbolag och ESS kommer vara avgörande för om bolagen kan dra till sig tillräckligt många forskare.

– Det är ingen tvekan om att ett samarbete med ESS blir en konkurrensparameter för företagen i kampen om att locka till sig de bästa forskarna. De som inte samarbetar med ESS kan helt enkelt bli bortvalda, säger Lise Arleth.

15 danska aktörer har hittills gått med i Linx, däribland Novo Nordisk, Grundfos, Velux och Rockwool samt Köpenhamns universitet, DTU och Aarhus universitet.

– Tanken är att företagen på sikt också ska bidra till Linx-projektet. Det kommer ske när de kan se att det betalar sig, säger Lise Arleth.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Danmarks hittills största satsning för näringslivssamarbete med ESS och Max IV har fått en ny chef på plats. Det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.