söndag 25 februari 2024

inloggad som

Han leder dansk 78-miljonerssatsning på ESS och Max IV

Danmarks hittills största satsning för näringslivssamarbete med ESS och Max IV har fått en ny chef på plats. Det är den tidigare vd:n för flygbolaget DAO Aviation, Jimmy Binderup Andersen, som kommer basa över 78-miljonerssatsningen Linx.

Linx står för Linking Industry to Neutrons and X-rays. Av 78 miljoner danska kronor som hittills kommit in i finansiering står statliga Innovationsfonden för 50 miljoner. Projektet löper fram till åtminstone 2021 och målet är att agera som en ingång för danska företag till miljardanläggningarna ESS och Max IV i Lund.

jimmy binderup andersen– Jag har precis inlett med arbetet med en affärsplan, som ska vara igång i maj, säger Jimmy Binderup Andersen till Rapidus.

Han kommer att ha ett fast kontor med sekretariat hos arbetsgivarorganisationen Dansk Industri.

Föregångaren till Linx är det mindre projektet NXUS, med Lise Arleth i spetsen. Hon är fysikprofessor vid Köpenhamns universitets avdelning för röntgen- och neutronforskning. I NXUS, som pågår till och med i år, har 16 företag utforskat framtida möjligheter på ESS.

Lise Arleths erfarenheter tyder på att samarbeten mellan större danska teknikbolag och ESS kommer vara avgörande för om bolagen kan dra till sig tillräckligt många forskare.

– Det är ingen tvekan om att ett samarbete med ESS blir en konkurrensparameter för företagen i kampen om att locka till sig de bästa forskarna. De som inte samarbetar med ESS kan helt enkelt bli bortvalda, säger Lise Arleth.

15 danska aktörer har hittills gått med i Linx, däribland Novo Nordisk, Grundfos, Velux och Rockwool samt Köpenhamns universitet, DTU och Aarhus universitet.

– Tanken är att företagen på sikt också ska bidra till Linx-projektet. Det kommer ske när de kan se att det betalar sig, säger Lise Arleth.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Danmarks hittills största satsning för näringslivssamarbete med ESS och Max IV har fått en ny chef på plats. Det är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.