tisdag 25 juni 2024

inloggad som

Nytt dansk-svenskt samarbete om gräshoppshjärnor

Bolaget Quixolabs får en halv miljon kronor av Vinnova för att studera potentiella läkemedel i gräshoppshjärnor. Bakom bolaget står svenska och danska hjärnforskare.

Quixolabs grundades av biokemisten Peter Aadal Nielsen, från Köpenhamns universitet och Roger Olsson, professor i kemisk biologi vid Lunds universitet. Bolaget utvecklar en ny djurmodell för läkemedelsbranschen, baserad på gräshoppor.

Under hösten har Quixolabs, med pengarna från Vinnova, studerat hur läkemedel bryts ner i gräshoppors hjärnor. Fördelen med gräshoppor är att hjärnbarriären ligger utanpå hjärnan. Det innebär att hela organet kan plockas ut och studeras intakt.

– När läkemedel bryts ner i hjärnan blir ämnena annorlunda. De kan bli toxiska eller aktiva. Därför är det viktigt att veta vad som händer, säger vd Peter Aadal Nielsen.

En framtida djurmodell baserad på gräshoppshjärnor kan få betydelse för hur läkemedel mot sjukdomar i centrala nervsystemet fungerar, och minska antalet tester på däggdjur. Potentiella kunder är de stora läkemedelsföretagen.

Quixolabs djurmodell är en vidareutveckling av den modell som Peter Aadal Nielsen hade när han 2009 startade bolaget Entomopharm. Fem år senare gick det bolaget i konkurs efter oenighet bland investerarna och delar av ägarskaran köpte upp konkursboet. De fortsätter att driva uppföljaren, danska N2MO, för att kommersialisera den gamla modellen.

Quixolabs, ägs av Peter Aadal Nielsen och Roger Olssons bolag TyRaKa. Det är Roger Olssons tredje investering, efter GeneTunes, där Lundaprofessorn Deniz Kirik också är involverad, och Örebroföretaget Limulus, som utvecklar en djurförsöksmodell med zebrafiskar. Under hösten har Quixolabs haft 1,5 anställd.

Olof Peterson

Bolaget Quixolabs får en halv miljon kronor av Vinnova för att studera potentiella läkemedel i gräshoppshjärnor. Bakom bolaget står svenska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.