fredag 26 april 2024

inloggad som

BoMill dubblar med amerikanska affärer

Etableringen på den nordamerikanska marknaden ledde till en fördubblad omsättning för Bomill, till tio miljoner kronor. Nu väntar förfrågningar från både Sverige och Centraleuropa för Lundabolaget, som har Almi Invest och Industrifonden i ägarlistan.

Bomill har det senaste halvåret aktivt letat nya distributionspartner. Strax före jul undertecknades ett avtal med tjeckiska Pawlica, som blir Bomills distributör i Tjeckien, Slovakien, Polen och Serbien.

Karin_Wehlin– Det innebär att vi får ytterligare täckning i Centraleuropa och i intressanta länder runt Svarta havet. I slutet av månaden har vi våra första kundmöten i området, säger vd Karin Wehlin till Rapidus.

I BoMills teknik används ljus nära infrarött mäta proteininnehållet i spannmålskärnor och därefter sortera dem efter kvalitet. I våras tog bolaget hem sina första kommersiella order på den nordamerikanska marknaden, värda åtta miljoner kronor. Canadian International Grain Institute var en av kunderna, en amerikansk och en kanadensisk kvarn de andra. Innan dess hade ledningen slutit ett treårsavtal med en amerikansk multinationell partner i livsmedelsbranschen, vilket gett vissa milstolpeintäkter under 2015.

Karin Wehlin räknar med en 50-procentig omsättningsökning under 2016 och menar att ledningen ser ett nyväckt intresse från svenska kvarnar och spannmålsodlare.

– Sverige gjorde stora skördar under året, men med lågt proteininnehåll. Jag ser att vår första svenska affär, på en till två maskiner, kan vara i hamn under första halvåret i år. Det skulle vara en fjäder i hatten, även om USA och Kanada är prioriterade marknader för oss, säger Karin Wehlin till Rapidus.

I planerna för 2016 ingår även en nyemission.

– Vi tittar på en intern runda för att öka takten på marknadssidan, men det är inte klart hur stor den blir, säger Karin Wehlin.

BoMill har i dag tolv anställda och ägs av Industrifonden, Almi Invest, utsädesföretaget Syngenta genom Syngenta Ventures samt grundaren Bo Löfqvist.

Jennie Lorentsson

Etableringen på den nordamerikanska marknaden ledde till en fördubblad omsättning för Bomill, till tio miljoner kronor. Nu väntar förfrågningar från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.