tisdag 28 maj 2024

inloggad som

BoMills emission övertecknad

|  
|  

Malmöbolaget BoMills emission av units inför börsintroduktionen fick en teckningsgrad på nästan 300 procent, vilket initialt tillför bolaget 30 miljoner kronor före emissionskostnader. Aktien börjar handlas på Nasdaq First North den 20 oktober.

– Börsintroduktionen ger oss ökade möjligheter att sprida kunskap internationellt om vår helt revolutionerande teknologi så att fler får upp ögonen för hur vi kan bidra till ökad effektivitet i jordbruket och bättre livsmedelssäkerhet, säger Andreas Jeppson, vd på BoMill sedan den 1 september.

Pengarna ska bland annat gå till att förstärka försäljningsorganisationerna och öka närvaron i Nordamerika, Kina och Europa.

– Målet är att nå break even andra halvåret 2022. För att lyckas med det fokuserar vi på att få igenom ytterligare fler installationer och etablera nya försäljningskanaler och försäljningsvägar. Det är en ganska komplex marknadsföring som handlar om att förändra beteende hos kunderna, att få dem att göra saker på ett annat sätt, säger Andreas Jeppsson.

Samtidigt ska BoMill – som var Årets Rapidusföretag 2015 – betala tillbaka ett par miljoner vardera till Industrifonden och Almi, och investera i att utveckla nästa generations patenterade sädessorterare. Målet är att den ska femdubbla kapaciteten till att sortera 15 ton i timmen. BoMills teknik för sädessortering i stor skala baseras på varje kärnas inre egenskaper och ska därför vara betydligt effektivare än konkurrensen.

– Det innebär bättre ekonomi för samtliga aktörer i värdekedjan men också miljövinster när onödigt matsvinn undviks. Satsningen på en större sorterare drivs av efterfrågan från stora kunder som har behov av större kapacitet, säger Andreas Jeppsson.

Han efterträder Karin Wehlin som avgick i våras. Senast kommer han från Helsingborgsbolaget Ecolean, en leverantör av förpackningssystem för flytande livsmedel, där han arbetade i 20 år. Han var bland annat vd för dess marknadsbolag i Kina respektive USA.

– Det finns ganska många likheter, Ecolean var också ett förhållandevis ungt bolag när jag började. I början hade jag tekniska nyckelpositioner men sedan 15 år tillbaka har jag jobbat med att etablera och sälja in Ecolean i världen. Det är ju ganska snarlikt det jag ska göra nu, i båda fallen handlar det om en disruptiv innovation, säger Andreas Jeppson.

Emiliano Strauss

Malmöbolaget BoMills emission av units inför börsintroduktionen fick en teckningsgrad på nästan 300 procent, vilket initialt tillför bolaget 30 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.