torsdag 19 september 2024

inloggad som

Ska det äntligen lossna för Bomill?

|  
|  

Malmöbolaget Bomill gör en tvärvändning med sin affärsidé. Nu vill bolaget resa nästan 17 miljoner kronor i en garanterad företrädesemission för att göra en omstart med försäljningen.

Andra generationen av Bomills processutrustning för att sortera enstaka sädeskorn baserat på kvalitet lanserades i januari 2023. Maskinerna har en kapacitet att behandla upp till 15 ton säd per timme. Nu behövs mer kapital för att skala upp kommersialiseringen av den. Nyemissionen är garanterad fullt ut av några av de nuvarande ägarna samt en extern investerare.

Bolaget lanserade sin första maskin redan 2013. Den marknadsfördes framför allt för att kunna skilja mögelskadade korn från friska. Det problemet uppstår dock sällan vilket gjorde affärsidén inte bar sig. Därför har Bomill skiftat fokus till att sälja maskinerna för att sortera efter proteininnehåll. Hittills har bolaget sålt fem maskiner av den nya versionen.

– Vi identifierade tillsammans med våra kunder att sortering efter proteinhalt i säden är ett hållbart business case för kunderna. Det är något som är likadant år från år och är viktigt för att få ut det största värdet ur säden. Vår nya maskin som har fem gånger högre kapacitet och hälften så stor energiförbrukning ger en mycket snabbare return of investment för kunderna, säger Andreas Jeppsson, vd för Bomill.

Bomills nettoförsäljning har varit dalande de senaste sju åren men ökade i fjol till 8,5 Mkr, att jämföra med året tidigare då försäljningen av den första versionen av maskin bara uppgick till 0,6 Mkr. Maskinerna kostar 2,5-6 Mkr per styck och varje fabrik kan potentiellt behöva mellan en och tio maskiner, enligt Andreas Jeppsson.

– Våra fokusindustrier är mjölkvarnar för vete och mältning av korn till ölbryggning. Mjölkvarnar vill ofta ha högt proteininnehåll i säden. Däremot är detta en nackdel vid öltillverkning, vilket innebär att mältningsindustrin får sämre betalt för korn med för högt proteininnehåll.

En tredje kundgrupp är spannmålsleverantörer, bland annat Lantmännen där Bomill installerat sin senaste maskin.

– Vi har ett väldigt bra momentum nu i Europa och i Nord- och Sydamerika, och jag ser positivt på att vi närmar oss att bli kassaflödespositiva, säger han.

De senaste två åren har Bomill gjort nyemissioner på totalt 45 Mkr.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Bomill gör en tvärvändning med sin affärsidé. Nu genomför bolaget en företrädesemission för att göra en omstart med försäljningen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.