måndag 22 juli 2024

inloggad som

Ska det äntligen lossna för Bomill?

|  
|  

Malmöbolaget Bomill gör en tvärvändning med sin affärsidé. Nu vill bolaget resa nästan 17 miljoner kronor i en garanterad företrädesemission för att göra en omstart med försäljningen.

Andra generationen av Bomills processutrustning för att sortera enstaka sädeskorn baserat på kvalitet lanserades i januari 2023. Maskinerna har en kapacitet att behandla upp till 15 ton säd per timme. Nu behövs mer kapital för att skala upp kommersialiseringen av den. Nyemissionen är garanterad fullt ut av några av de nuvarande ägarna samt en extern investerare.

Bolaget lanserade sin första maskin redan 2013. Den marknadsfördes framför allt för att kunna skilja mögelskadade korn från friska. Det problemet uppstår dock sällan vilket gjorde affärsidén inte bar sig. Därför har Bomill skiftat fokus till att sälja maskinerna för att sortera efter proteininnehåll. Hittills har bolaget sålt fem maskiner av den nya versionen.

– Vi identifierade tillsammans med våra kunder att sortering efter proteinhalt i säden är ett hållbart business case för kunderna. Det är något som är likadant år från år och är viktigt för att få ut det största värdet ur säden. Vår nya maskin som har fem gånger högre kapacitet och hälften så stor energiförbrukning ger en mycket snabbare return of investment för kunderna, säger Andreas Jeppsson, vd för Bomill.

Bomills nettoförsäljning har varit dalande de senaste sju åren men ökade i fjol till 8,5 Mkr, att jämföra med året tidigare då försäljningen av den första versionen av maskin bara uppgick till 0,6 Mkr. Maskinerna kostar 2,5-6 Mkr per styck och varje fabrik kan potentiellt behöva mellan en och tio maskiner, enligt Andreas Jeppsson.

– Våra fokusindustrier är mjölkvarnar för vete och mältning av korn till ölbryggning. Mjölkvarnar vill ofta ha högt proteininnehåll i säden. Däremot är detta en nackdel vid öltillverkning, vilket innebär att mältningsindustrin får sämre betalt för korn med för högt proteininnehåll.

En tredje kundgrupp är spannmålsleverantörer, bland annat Lantmännen där Bomill installerat sin senaste maskin.

– Vi har ett väldigt bra momentum nu i Europa och i Nord- och Sydamerika, och jag ser positivt på att vi närmar oss att bli kassaflödespositiva, säger han.

De senaste två åren har Bomill gjort nyemissioner på totalt 45 Mkr.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Bomill gör en tvärvändning med sin affärsidé. Nu genomför bolaget en företrädesemission för att göra en omstart med försäljningen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Han blir ny vd för Nord-Lock

    Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

  • Stororder till Nolato

    Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

  • Perfekt storm för BE Group

    Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]