fredag 24 maj 2024

inloggad som

BoMill går in på kinesiska marknaden 

|  
|  

BoMill har plockat hem en order från en av Kinas tio största nudeltillverkare, Xiangnian Food, på två sorteringsmaskiner för att separera otjänligt vete. I potten ligger ytterligare 15 till 18 maskiner, uppger BoMills vd Karin Wehlin.

– Vi har ingen referensanläggning i Kina så bolaget börjar med två maskiner. Det finns inget annat företag som kan erbjuda en liknande lösning, säger hon.

Malmöbaserade BoMills sorteringsmaskin använder ljus nära de infraröda våglängderna för kvalitetssortering av spannmål. Sorteringen sker med hastigheten 25.000 kärnor per sekund där varje kärna analyseras och sorteras.

I det aktuella området av Kina har nästan hela veteskörden de senaste åren varit angripen av svamp och kontaminerad av toxin, och därmed inte gått att använda i matproduktion. Men samma spannmål har vid tester i BoMills maskin kunnat räddas till 80 procent genom, enligt Karin Wehlin.

– Med det resultatet är vi stolta att kunna säga att vi bidrar till FN:s hållbarhetsmål 2030, vetet hade annars förmodligen bränts. De senaste åren har de i stället fått importera vete från bland annat USA, men Kina har i sin femårsplan att bli allt mer självförsörjande och satsar stenhårt på att modernisera lantbrukssektorn, säger hon.

Bolaget har sålt totalt 37 maskiner sedan försäljningen startade för cirka åtta år sedan. Karin Wehlin uppskattar att de fortfarande har fyra till fem år kvar till positivt kassaflöde.

– Vi har långa försäljningscykler och det var först 2015 som vi avtalade med distributörer i Nordamerika och anställde en egen liten säljkår, säger hon.

BoMill har 16 anställda och omsatte förra året 10,5 miljoner med en förlust på 26 miljoner. Bolagets huvudägare är Industrifonden och maskinerna tillverkas av Examec i Tomelilla.

Elisabet Ottosson

BoMill har plockat hem en order från en av Kinas tio största nudeltillverkare, Xiangnian Food, på två sorteringsmaskiner för att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.