måndag 22 juli 2024

inloggad som

Emissioner vittnar om fortsatt tuff life science-marknad

|  ,
|  

Diagonal Bio genomför en företrädesemission med brutal utspädning som följd. Samtidigt vittnar utfallet i Helsinborgsbaserade Qlifes emission om att det är tufft att få in nytt kapital.

Jätteutspädning i Diagonal Bio
Diagonal Bio har ebb i kassan, igen, och har därför beslutat om en företrädesemission som kan tillföra medicinteknikbolaget 32 miljoner kronor före transaktionskostnader. Diagonal Bio är noterat på First North och enligt bolaget är motivet till emissionen att ”finansiera Diagonal Bios framtida utveckling”.

Emissionen är säkrad till 56,3 procent genom tecknings- och garantiåtaganden. Teckningsåtagandena uppgår till 1,5 Mkr, vilket är 4,7 procent av emissionen. Det är medlemmar i bolagets styrelse och ledning, vissa aktieägare samt externa investerare som står bakom tecknings- och garantiåtagandena.

Givet att emissionen fulltecknas blir utspädningen för aktieägare som inte deltar hela 94,1 procent.

Diagonal meddelar samtidigt att Karin Wehlin har utsetts till ny vd för bolaget. Hon har tidigare varit tillförordnad vd.

Succén uteblev i Qlifes företrädesemission
Det Helsingsborgsbaserade, danskdrivna life science-bolaget Qlife har publicerat utfallet för sin företrädesemission av units. Teckningsgraden exklusive garanter blev 11,2 procent, varav 10,7 procent tecknades med stöd av teckningsrätter och 0,5 procent utan.

Emissionen var säkrad till 60 procent genom botten – och toppgarantiåtaganden. Garanterna tog 49,7 procent av emissionen som totalt tecknades till 60,9 procent.
Därmed tillförs bolaget 30,2 Mkr före transaktionskostnader.

I juni i år kan teckningsoptioner av serie TO 4 lösas in för att teckna nya aktier. Qlife kan då få in max 20 Mkr.

Martin Linderoth

Diagonal Bio genomför en företrädesemission med brutal utspädning som följd. Samtidigt vittnar utfallet i Helsinborgsbaserade Qlifes emission om att det är tufft att få in nytt kapital.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Två skånska bolag i kris

    Det First North-listade kändisbolaget Twiik meddelar att bolaget måste upprätta kontrollbalansräkning. Samtidigt står medtechföretaget Duearity inför svåra ekonomiska utmaningar.